De kracht van kwark

Kwark is de laatste jaren hip! En terecht, want kwark is niet alleen lekker en veelzijdig, maar ook serieus krachtvoer. Onder de zuivelproducten is kwark echt de topleverancier van eiwit.

Met kwark is iets geks aan de hand. Het wordt gegeten als een soort dikke yoghurt, maar eigenlijk is het een heel verse kaas. In Frankrijk wordt kwark dan ook "fromage frais" genoemd en de Belgen spreken over "platte kaas". Kwark is melk die is aangezuurd met melkzuurbacteriën. Daarna wordt er (meestal niet-vegetarisch) stremsel aan toegevoegd om de melk te laten indikken. De melk lekt vervolgens uit en wat overblijft is een direct eetbaar friszuur product: kwark.

Kwark is eiwitrijk

Een schaaltje halfvolle kwark (150 milliliter) levert je maar liefst 16 gram eiwitten. Ter vergelijking: met eenzelfde hoeveelheid halfvolle yoghurt krijg je nog net geen 7 gram eiwit binnen en een gemiddelde boterham met kaas is goed voor ongeveer 9 gram eiwit. De eiwitten in kwark zijn een krachtige bouwstof voor je spieren en geven je bovendien lang een verzadigd gevoel.

Vitamines in kwark

Vergeleken met melk en yoghurt scoort kwark ook beter qua vitamines, en dan met name in vitamine B2 en B12. Een schaaltje kwark levert je zo’n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.  De hoeveelheid calcium in kwark is gelijk aan die in yoghurt en melk.

Welke kwark kies je?

Kies je nou beter voor magere, halfvolle of zelfs volle kwark? Volle zuivelproducten leveren wel meer calorieën, maar verzadigen ook meer waardoor je er langer op door kunt. Qua eiwitten zit je met halfvolle kwark het beste. Neem wel naturel kwark. Want "vruchtenkwark" klinkt gezond, maar bevat vaak maar bar weinig fruit. Soms is het maar 6 procent fruit, dat is omgerekend een halve aardbei per schaaltje. En verder krijgt vruchtenkwark die zoete smaak vooral door suiker of zoetstoffen. Niet echt PuurGezond. Veel gezonder en lekkerder is om zelf wat vers seizoensfruit aan je naturel kwark toe te voegen, bijvoorbeeld een warm gebakken appeltje met kaneel.

Wat kun je met kwark?

Veel! Je kunt kwark uiteraard eten als ontbijt, bijvoorbeeld met fruit en granola. Maar je kunt er ook de hartige kant mee op. Meng het met ei en wat groenten en bak er een stevige frittata van. Of gebruik het als basis voor deeg voor een hartige taart  of maak een lekkere frisse tzatziki met komkommer en knoflook.

Voldoende eiwit eten is extra belangrijk als je ouder bent dan 60 jaar. Iedereen van 60 jaar en ouder heeft namelijk meer eiwitten nodig dan jongeren. Het is een van de speciale aandachtspunten in de voeding als je ouder wordt. Wil je meer weten over wat je met voeding kunt doen om gezond oud te worden? We hebben een mooie digitale PuurGezond cursus voor je gemaakt “Zo word je gezond oud!”. Te koop in onze webwinkel voor 9,50 euro