Verse gemberthee is heerlijk verwarmend op de koude herfstdagen. Lees er hier alles over!

Oorsprong

Gemberthee is lekker en simpel te maken: verse stukjes gember in kokend water. Gember is een wortelknol van de gemberplant. In Nederland gebruiken we deze heerlijke wortelknol al sinds de Middeleeuwen als smaakmaker. Tegenwoordig kun je in bijna ieder restaurant een verse kop gemberthee bestellen. Wil je het ook eens zelf maken? Verse gemberwortel is te koop bij de supermarkt of de groenteboer. Meer weten over gember? Lees dan onze Ode aan de gemberwortel.

Smaak

Gemberthee heeft een scherpe, sterke, licht zoete smaak die bij liefhebbers het water in de mond doet lopen. Heerlijk verwarmend en perfect voor gure herfstdagen!

Kopen en bewaren

Zelf gemberthee maken, is erg eenvoudig. Koop in de winkel een mooie stevige gemberwortel. Let op dat er geen zachte plekken of schimmel op zit. Thuis bewaar je de verse gemberwortel in de koelkast. Dan blijft deze zeker nog 1 tot 2 weken goed. Je kan de wortelknol langer bewaren. Maar op den duur droogt de knol uit.

Opdrinken maar!

Je kan er voor kiezen om de gember eerst te schillen. Dit doe je met een lepel of een dunschiller. Schil niet in een keer de hele gember, anders droogt de knol snel uit in de koelkast. Schil alleen het stukje dat je gaat gebruiken. Snij de gember in niet al te dunne plakjes en doe ze in een mok. Giet er kokend water overheen en laat afkoelen tot het drinkbaar is. Probeer het ook eens met wat zwarte of groente thee erbij. Heerlijk!

Variatie

Gemberthee is lekker! Maak het nóg lekkerder door te combineren. Doe bijvoorbeeld ook eens een takje munt in je mok erbij. Of rijg de stukjes gember aan een spies met stukken sinaasappel ertussen. Heerlijk fruitig en verwarmend. Ook lekker met wat citroen voor een verkwikkend effect.

Wil je meer verwarmende inspiratie voor deze herfst? Download dan ons PuurGezond Herfst Slank Maandmenu voor slechts € 7,50.