Gemberwortel

Gember is enorm populair. En dat is niet niet gek want het is een heerlijke smaakmaker.

Gember is de wortelknol van de gemberplant. Het geeft een pittige, hete smaak aan gerechten. Gember wordt vaak aangeraden als middel tegen misselijkheid. Daar zit een kern van waarheid in. Zeker bij zwangere vrouwen en bij wagenziekte kan gember helpen tegen de misselijkheid. Maar geloof verder niet al te veel van alle fantastische eigenschappen die aan gemberwortel worden toegeschreven. Ze zijn onvoldoende onderbouwd met goed onderzoek en voor een echt effect zou je heel veel gember moeten gebruiken.
Verse gember is te koop bij de supermarkt of groentewinkel. Er bestaat ook gemberpoeder, gembersiroop, gemberolie en gekonfijte gember. 

Recepten met gember

Je kunt gember verwerken in recepten. Gebruik gember bijvoorbeeld in de Thaise soep of zoete aardappelsoep, in Oosterse wokgerechten zoals tjap tjoi of in zelfgemaakte currypasta.

Thee

Je kunt er ook thee van zetten. Schil (en rasp eventueel) een klein stukje voor een echt pittige thee die je buik lekker verwarmt op koude dagen. Eventueel combineer je dit met een earl grey of andere zwarte thee.  

Hoe bewaar je gember?

Heb je gemberwortel over? Stukken verse gember kun je 2-3 weken in een open plastic zakje in de groentelade van de koelkast bewaren. Hoe gladder de schil hoe sappiger de wortel is. Na verloop van tijd droogt de gember steeds meer in. Wil je gember langer bewaren? Vries de gember (geschild) dan in. Als je wat nodig hebt voor een gerecht, rasp je dat van de bevroren wortel af en bewaar je de rest weer in de vriezer. 

 

Eten met smaak. Daar gaan wij bij PuurGezond van uit. Want gezond eten moet vooral ook lekker zijn. En dat merk je aan onze adviezen en in onze recepten. De recepten in onze boeken helpen je gezond te eten en zijn echt allemaal stuk voor stuk heel lekker en gemakkelijk te bereiden. De boeken vind je hier in onze webwinkel.