Verwarm je oven tot 180 graden Celsius. Doe 2 kipkarkassenof 1 soepkip op een plateau in de oven tot ze bruin worden aan de buitenkant en lekker gaan ruiken.
Vul een grote pan met water en de kip en zet op hoog vuur. Snij vervolgens 1 ui, een halve bol knoflook, 1 prei en 2 stengels bleekselderij in grove stukken. Als het water begint te koken, doe je dit samen met ½ eetlepel peperkorrels, 2 blaadjes laurier en een half bosje tijm bij het kokende water en draai je het vuur laag.
Laat het geheel een uur langzaam trekken. Langer kan geen kwaad. Als je bouillon lekker smaakt, moet je de bouillon van de rest scheiden. Zeef e bouillon.
Eet dit zo bijvoorbeeld met wat fijngesneden prei of gebruik het als basis voor sauzen of een lekkere soep. Als je kippensoep gaat maken, pluk dan het vlees van de kip die gekookt is en doe het vlees terug in de soep.