Hoe maak je bessenjam?

Op het moment zijn er zoveel verschillende soorten bessen te koop dat de verleiding wel heel groot is er iets anders mee te doen dan ze alleen maar in de yoghurt te eten. Rode bessen, kruisbessen, blauwe bessen, bosbessen, frambozen, bramen en natuurlijk niet te vergeten aardbeien lenen zich perfect voor een lekkere jam. Zo vang je de zomer in een potje. Van 1 kilo fruit maak je al 3-4 potjes. Het normale recept voor jam is 1 kilo suiker op 1 kilo fruit. Het kan ook met veel minder suiker.

Ga uit van 1 kilo bessen of ander fruit. Was het fruit en laat het goed uitlekken. Pureer de bessen. Wil je geen pitjes in de jam, roer de vruchten dan door een zeef. Meng de puree met 250 gram suiker en een zakje geleipoeder*. Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat het 4 minuten doorkoken. Schenk de jam in schoongemaakte potten. Goed tot bovenaan afvullen en direct sluiten. Potten op de kop zetten en af laten koelen. Bewaar deze jam in de koelkast, door het lage suikergehalte kan de jam snel bederven.

Je kunt als potten oude lege jampotjes gebruiken. Was deze - inclusief de dekseltjes - af met heet water met soda. Spoel ze goed heet na en laat ze op een schone theedoek drogen.

*Geleipoeder bestaat uit pectine. Pectine is een natuurlijk geleermiddel dat in vruchten voorkomt. Als je jam met alleen suiker maakt, moet je het fruit een tijdje laten inkoken om een geleereffect te krijgen. Korter koken is gemakkelijker, levert meer jam op en het is ook lekkerder!

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met fruit