Verwerken van restjes fruit

Fruit dat te snel rijp geworden is, kun je het beste maar snel ergens in verwerken anders bederft het en is weggooien nog de enige optie. Dat is jammer. We geven je 3 lekkere manieren om (overrijp) fruit te verwerken.

3 manieren om fruit dat je over hebt te verwerken:

In een crumble

Of je het nu eet als ontbijt of als nagerecht (of als “taartje” bij de koffie) een crumble is altijd lekker.

Verwarm de oven voor op 200° C. Neem voor 4 personen 4 eetlepels honing en meng dit met 50 gram havermout en 50 gram (spelt)bloem. Leg er een stukje van 50 gram boter in en snij dit met een mes in hele kleine stukjes.

Verkruimel met je vingertoppen de boter en meng het. Ga door tot je een mooi kruimelig deeg hebt. Er mogen best wat grotere kruimels tussen zitten.

Nu het fruit. Verdeel 500 gram fruit (denk aan pruimen, perziken, aardbeien, peren, appels, bessen, bramen, druiven en bananen) over een platte, ingevette ovenvaste schaal (ca. 25 cm doorsnede) of over kleine eenpersoons ovenschaaltjes. Verdeel de kruimels over het fruit en zet het geheel 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.

In een smoothie

Natuurlijk is het gezonder om fruit te eten in plaats van te drinken, maar fruit weggooien dat willen we ook niet. En als je het fruit in z’n geheel (liefst met schil als dat kan) verwerkt in een smoothie dan pak je toch al het goede van het fruit mee.

Voor 2 grote glazen neem je 500 gram fruit (vooral de zachtere soorten als peren, bananen, perziken, aardbeien, rode bessen, bramen, blauwe bessen zijn geschikt). Je maakt het fruit schoon en pureert het met een staafmixer. Mix er 200 ml yoghurt door. Als je van een zoete smaak houdt, kun je altijd een beetje honing toevoegen.  

In een salade

Rijp fruit geeft je salade kleur en smaak. Maak het fruit schoon (denk aan peren, perziken, sinaasappels, granaatappels, vijgen, kaki’s, abrikozen, druiven en appels), snij het in stukjes en meng het met sla, blaadjes spinazie of rucola. Voeg wat noten of wat (geiten)kaas toe en maak een honing-mosterddressing voor erop. Klaar is je lunchsalade.

Op deze manier je fruit verwerken is superlekker en zo kom je met gemak aan 3 porties fruit per dag. Want dat vinden we bij PuurGezond een gezonde hoeveelheid fruit. In het boek “Eet meer. Lekker in je vel met PuurGezond" lees je onder andere waarom 3 porties fruit per dag zo gezond voor je is en hoe je verder PuurGezond eet.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met fruit