Sofrito

In de supermarkt vind je van diverse merkende pakjes sofrito. Misschien heb je ze wel eens gekocht als basissaus voor een gerecht. Je kunt deze mildzoete Spaanse tomatensaus ook gemakkelijk zelf maken. En bereid je in 1 keer lekker veel dan kun je het in porties invriezen. Handig voor een dag dat je geen tijd hebt om sofrito te maken.

Snipper voor bijna 1 liter saus 2-3 grote uien fijn. Doe ze in een grote hapjespan of braadpan met 200 ml water en laat het water op halfhoge stand van je fornuis verdampen.

Pel en snipper de teentjes van 1 bolletje knoflook. Voeg dit toe aan de ui, zodra het water verdampt is. Schenk er vervolgens 200 ml (Spaanse) olijfolie bij en fruit het geheel zachtjes, zodat de ui goud kleurt en niet bruin.

Voeg 2 blikken gepelde tomaten en een flinke snuf zout toe aan het uimengsel. Laat de groenten een klein uur zachtjes pruttelen. Pureer het geheel glad met een staafmixer en breng de sofrito op smaak met versgemalen zwarte peper en eventueel nog wat zout.

<dl"> <dt">Tips</dt"> </dl">

  • Voeg eventueel nog tuinkruiden toe aan de saus
  • Voeg gesnipperde rode en/of groene paprika tegelijk met de tomaten toe en laat ze met de tomaten mee pruttelen tot ze heel zacht zijn.
  • Gebruik voor extra pit cayennepeper in plaats van versgemalen zwarte peper

 

Wil je genieten van meer Puurgezond mediterrane recepten? Wij hebben een slank Mediterraan maandemnu voor je gemaakt vol recepten. Kookinspiratie voor 4 zomerse weken.
Je schaft de download aan in onze webwinkel voor 7,50

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten van saus