Zwarte bonen

Zwarte bonen zijn een welkome en lekkere variatie in het peulvruchten-assortiment Probeer ze en geniet!

 

Peulvruchten zijn geweldig. Ze bevatten eiwitten, de bouwstenen voor spieren, en vezels waar je darmen helemaal gelukkig van worden. Ook staan ze bol van mineralen. Daarom raden we bij PuurGezond aan zeker 1 keer per week peulvruchten te eten.

Smakelijk boontje

Over smaak gesproken, zwarte boontjes zijn heerlijk! Ze passen goed in veel verschillende gerechten door de zachte, smeuïge binnenkant en door de buitenkant die een lekkere bite heeft. Je kunt de smaak een beetje vergelijken met die van een kidneyboon.

Lekker duurzaam

Zwarte bonen horen net als bruine bonen en kidneybonen tot de peulvruchten. De meeste peulvruchten die we in Nederland eten komen van Nederlandse bodem. Dat betekend weinig vervoer en daardoor geen hoge milieubelasting. Steeds meer mensen vervangen eens per week vlees voor peulvruchten bij de maaltijd. Peulvruchten hebben in vergelijking met vlees een stuk lagere milieubelasting. Win, win dus!

Zo bereid je zwarte bonen

Zwarte bonen zijn tegenwoordig in alle supermarkten te vinden. Zowel kant-en-klaar in blik, als gedroogd in zakken. Om zwarte bonen zelf te weken en te koken heb je de bonen, water en wat geduld nodig. Begin met het wassen van de kleine zwarte boontjes en laat ze 8 tot 12 uur weken in een bak met ruim water. Kook ze vervolgens zo een 60 tot 90 minuten op een laag vuurtje. Als ze de gewenste gaarheid hebben bereikt kun je ze afgieten en kun je ze zo eten of verwerken in een gerecht zoals chili con carne.

Volop bewaargemak

Geweekte en gekookte bonen kun je 1 tot 2 dagen in een afgesloten bak bewaren in de koelkast, of ongeveer 3 maanden in de vriezer. Lekker handig dus om meteen in een keer een flinke hoeveelheid te koken. Gedroogde zwarte bonen kun je ongeveer een jaar bewaren. Bewaar je ze langer dan wordt de schil wat harder en als je ze dan wilt eten moet je ze langer weken en koken. Bewaar de gedroogde bonen in een koele, droge, donkere plek. Let goed dat de verpakking echt afgesloten is. Je kunt de bonen beter weggooien als ze beschimmeld zijn, muf ruiken of gekiemd zijn. Dit alles gebeurt onder invloed van licht, vocht en warmte. De zwarte bonen in blik zijn al verhit en zijn zeer lang houdbaar. Je kunt ze op kamertemperatuur ongeveer een jaar bewaren zonder dat de hun kleur, smaak en textuur verliezen.

Opeten maar!

Nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere boontje? Je kunt er eindeloos mee variëren. Probeer ze eens in een salade, met rijst,  </span">op een broodje, als bonenburger, in een soep, in een lekker Mexicaans gerecht of zelfs als krokante snack. Bruine– en kidneybonen kun je in deze recepten ook vervangen voor deze fijne zwarte boon. 

 

Eet meer peulvruchten is een van de pijlers van een PuurGezond eetplan. Wil je meer weten over hoe je PuurGezond eet? Lees ons boek “Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond”. Te koop in onze webwinkel.

Recepten met peulvruchten