De stamppot onder de stamppotten! Lekker, vooral als je ‘m zelf maakt en je niet laat verleiden tot een bak kant-en-klare stamppot die je alleen maar in de magnetron hoeft te schuiven. Wij geven je het recept voor een vegetarische variant, maar je kunt ‘m natuurlijk ook altijd met een (h)eerlijke rookworst eten.

Schil voor 4 personen 1 kilo aardappels. Snij de aardappels in stukken en breng ze met weinig water aan de kook.

Voeg zodra de aardappels 5 minuten koken 800 g gesneden boerenkool toe (zelf boerenkool van de stronken rissen en zelf snijden blijft het lekkerste! Kijk hier hoe je dat doet) en kook het geheel samen in ca. 15 minuten gaar.

Giet de aardappels en boerenkool af, stoom de aardappels even droog en stamp het geheel fijn met een pureestamper. Roer er ongeveer 100 ml melk door tot de stamppot de juiste dikte heeft.

Snij 200 g Friese nagelkaas in blokjes en roer deze door de stamppot. Maak lekker op smaak met iets azijn, peper en zout.  

Tips

  • <dt"></dt">In plaats van kaas kun je ook uitgebakken spekjes door de stamppot doen, of de stamppot serveren met een lekkere rookworst.
  • Je stamppot wordt heel romig als je een deel van de melk vervangt door room.
  • Ook lekker vegetarisch: de kaas vervangen door gehakte walnoten of hazelnoten.

Recepten voor stamppot