glas havermelk

Havermelk is ongekend hip, vooral opgeklopt in de koffie. Maar bij PuurGezond vinden we de havermelk die je in een pak in de supermarkt koopt helemaal niet zo puur. Maak het eens zelf, dat is wel heel puur.

Terwijl je voor havermelk eigenlijk niets anders nodig hebt dan havermout en water. Omgerekend kost een homemade havermelk je ongeveer 10 cent per liter.

Bereidingstijd: 5 minuten
Wachttijd: enkele uren
Voor ca. 700 ml

Ingrediënten

100 gram havermout
Eventueel theelepel honing
Schone theedoek of passeerdoek

Bereiden

  • Doe de havermout in een maatbeker en vul deze tot 800 ml met water. Zet het mengsel een paar uur afgedekt weg. Hoe langer je het laat staan hoe meer smaak.
  • Doe het mengsel in een blender en mix op de hoogste stand.
  • Schenk het mengsel door een heel fijne zeef, of nog beter door een passeerdoek of een theedoek (let op dat er geen zeepluchtje aan zit). Druk het vocht goed uit de havermout.
  • Bewaar de havermelk in de koelkast. De drank "zakt" een beetje uit. Dus schudden voor gebruik.

Tip: je kunt de havermelk iets zoeter maken door er een beetje honing in op te lossen.

Havermelk is lekker, in de koffie bijvoorbeeld en je kunt er ook mee koken. Maar qua voedingswaarde is het niet vergelijkbaar met gewone melk. Havermelk bevat nauwelijks eiwitten, geen calcium en veel minder B-vitamines. Voedingstoffen die je wel nodig hebt. Zeker als je 50+ bent zijn dat de voedingsstoffen waar je nog extra op zou moeten letten. Wil je hier meer over weten: wij hebben een digitale PuurGezond cursus gemaakt "Zo word je gezond oud". Hierin lees je waar je op kunt letten om zo gezond mogelijk een hoge leeftijd te bereiken.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten van dranken