Kaasfondue zelf maken

Met kaas van eigen bodem natuurlijk, bij uitstek voor kaasliefhebbers. Maar dan wel zelf gemaakt in plaats van uit een pakje. Veel lekkerder en nauwelijks meer werk. Zeker als je de kaas geraspt koopt. En raspen doet elke kaasspecialist graag voor je.

 

Snijd een teentje knoflook doormidden en wrijf met de snijvlakken een kaasfonduepan (of een braadpan met een dikke bodem) geheel in.

Giet 400 ml droge witte wijn in de pan. Verhit de wijn tot net tegen de kook aan. Draai het vuur laag en roer er 600 gram geraspte belegen boerenkaas door. Blijf roeren tot de kaas helemaal gesmolten is. Roer 1 el maïzena los met 2 el witte wijn en schenk dit al roerend bij de gesmolten kaas tot de kaasfondue gebonden is.

Breng op smaak met zout en peper. Eventueel kun je als je ervan houdt, 2 el kirsch toevoegen.  

Hou de fonduepan op tafel warm. Doop er stukken wit, bruin of volkorenbrood en/of rauwkost in. 

Zo’n kaasfondue is natuurlijk een flinke calorierijke maaltijd, maar je doet het ook niet elke dag. En als je in plaats van brood stukjes rauwkost zoals paprika, cherrytomaatjes, bleekselderij, radijs, bloemkoolroosjes en champignons in de kaas doopt, ben je ook goed bezig. Bovendien heb je dan meteen een aardige portie groente in je maaltijd.

Tips

  • Klassieke Zwitserse fondue maak je van een combinatie van 300 g Emmentaler en 300 g Gruyere
  • Pittige fondue maak je van 150 gram Roquefort met 450 g belegen Goudse kaas
  • Romig-pittige fondue maak je van 150 g Epoisses met 200 g Emmentaler en 250 g boerenbelegen Goudse
  • Alcoholvrije fondue: vervang de wijn door 200 ml melk en 200 ml water

Wil je meer inspiratie voor snel klaar maaltijden die ook nog eens gezond zijn. Wij hebben een PuurGezond slank maandmenu voor je gemaakt vol met recepten die binnen 20 minuten op tafel staan.Je schaft dit digitale maandmenu aan on onze webwinkel voor slechts € 7,50

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Hollandse recepten