Hoe maak je speculaas ?

Als je ergens ouderwetse speculaasvormen –speculaasprinten/planken- op de kop kunt tikken dan is het helemaal leuk om zelf speculaas te maken. Maar zonder kan ook hoor. Maak leuke vormpjes of een dikke plak die je in brokken breekt.

Neem een grote kom en zeef daarboven 200 g zelfrijzend bakmeel, 100 g lichtbruine basterdsuiker en 10 gram speculaas- of koekkruiden. Doe er 1 theelepel zout bij, 40 gram koekkruimels (van oude koekjes of biscuitjes), 3 eetlepels karnemelk en 100 gram koude boter. Snij de boter met 2 messen in stukjes en kneed de massa dan snel tot een bal. Pak het deeg in en leg het liefst 24 uur in de koelkast.

Verwarm dan de oven voor op 160ºC . Bestrooi de speculaasvormen met rijstebloem of aardappelmeel en druk het deeg in de vormen. Het deeg dat boven de vorm uitstekt eraf snijden. De vormen boven een ingevette bakplaat keren en het deeg voorzichtig eruit kloppen.  Of maak een plak deeg van van ongeveer een halve centimeter dik. De speculaas eventueel garneren met amandelsnippers. Bak de speculaas in het midden van de oven in 25-30 minuten gaar en bruin.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Hollandse recepten