bakpoeder vs baking soda

Bakken is lekker en erg leuk. Maar soms ook verwarrend. Want heb je nu baking soda, baksoda, zuiveringszout, baking powder of bakpoeder nodig? En kun je eigenlijk het een door het ander vervangen?

Baking soda

Baking soda, ook wel baksoda, natriumbicarbonaat of zuiveringszout genoemd, is een natuurlijk mineraal dat werkt als een rijsmiddel. Het wordt veel gebruikt in Engeland, maar ook in de Amerikaanse keuken. Baking soda zorgt ervoor dat het deeg luchtig wordt tijdens het bakken. Hiervoor heeft het wel altijd een zuur ingrediënt nodig. Baking soda vormt, als het in contact komt met een zuur, namelijk gas. Dit gas zorgt vervolgens voor het rijzen van het deeg. Veel gebruikte "zuren" zijn karnemelk, yoghurt, vruchtensap, citroensap of -rasp, maar ook azijn, wijnsteenzuur of cacaopoeder kun je als zuur gebruiken. Baking soda is ook in Nederlandse supermarkten steeds beter verkrijgbaar.

Bakpoeder

Bakpoeder wordt veel meer in Nederlandse recepten gebruikt en is van oudsher goed verkrijgbaar. Dat er verwarring ontstaat met baking soda is niet voor niks. Bakpoeder is namelijk ook een rijsmiddel en het bestaat ook uit natriumbicarbonaat, maar dan al in combinatie met een voedingszuur en een stabilisator. In dit poeder zit dus al een zuur verwerkt, waardoor je hier zelf geen rekening meer mee hoeft te houden met de ingrediënten. De stabilisator zorgt ervoor dat de natriumbicarbonaat en het zuur niet meteen gas gaan vormen, maar dit pas doen als er voldoende vocht en warmte bij komt kijken. Zoals in de oven!

Allebei?

Soms komen zowel bakpoeder als baking soda voor in een recept. Het kan dan zijn dat er met baking soda en een zuur ingrediënt alleen nog net niet voldoende zuur in het beslag zit om het mooi te laten rijzen. Een snufje bakpoeder is dan precies wat het deeg nog nodig heeft.

Kan je het een door het ander vervangen?

Ja, dat kan. Je kunt ervoor kiezen om baking soda in dezelfde hoeveelheid te vervangen door bakpoeder, maar het deeg zal hierdoor wel iets minder luchtig worden. Beter is dan om 3 keer zo veel bakpoeder te gebruiken als dat er voor baking soda wordt aangegeven. Zo vervang je 1 theelepel baking soda dus door 3 theelepels bakpoeder. Omgekeerd werkt het ook. Namelijk bakpoeder door baking soda vervangen. Hiervoor deel je de hoeveelheid bakpoeder gewoon door drieën (3 theelepels bakpoeder vervang je dus door 1 theelepel baking soda). Let op: je moet dan nog wel even iets zuurs toevoegen. De vuistregel hiervoor is als volgt: per 1/2 theelepel baking soda heb je 1 theelepel zuur nodig. Denk aan citroensap, karnemelk of azijn.

Houdbaarheid controleren

Bakpoeder is gemiddeld 18 maanden houdbaar in de keukenkast. Twijfel je toch, dan kun je gemakkelijk de houdbaarheid controleren. Als je wilt weten of je bakpoeder nog goed is, dan kun je deze truc proberen: meng een beetje bakpoeder met wat warm of kokend water. Als het begint te bubbelen, is je bakpoeder nog houdbaar. Ook de houdbaarheid van baking soda kun je testen: meng 1/2 theelepel baking soda met wat kokend water en azijn of citroensap (een zuur). Als het meteen of binnen een paar minuten begint te bubbelen, is het nog goed. Gebeurt er niets, dan kun je beter nieuwe kopen.

Bakpoeder en baking soda zijn echt producten die je in huis hebt als je graag zelf in de keuken aan de slag gaat. Koken en bakken zonder pakjes en zakjes dus. In het boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht" staan 100 homemade recepten om lekker mee aan de slag te gaan. Voor € 21,- schaf je het boek aan in dePuurGezond webwinkel

Oven recepten