Eiwitten heeft iedereen nodig. Maar wist je dat je vanaf je 60ste extra eiwitten nodig hebt? Dat is een van de aspecten die in de cursus “Zo word je gezond oud!” haarfijn worden uitgelegd. Plus volop tips en recepten voor elke dag.

Eiwitten zijn nodig voor de spieren, maar ook voor de botten, je zenuwstelsel, enzymen, huid en haren. Elke dag worden die weefsels aangemaakt en afgebroken in je lichaam. Daarom heb je dagelijks nieuwe aanvoer van eiwit nodig. Dat krijg je binnen via je voeding. De meeste Nederlanders krijgen wel genoeg eiwit binnen. Maar soms is er wel een beetje extra aandacht nodig voor eiwit. Dat geldt bijvoorbeeld als je wilt afvallen, als je extra spieren wilt aanmaken, als je herstelt van ziekte of een wond, of… als je wat ouder wordt.

Boven de 60: meer eiwit nodig!

Als je ouder wordt, heb je meer eiwit nodig. Voor een volwassenen geldt dat je voor elke kilo lichaamsgewicht per dag 0,8 gram eiwit nodig hebt. Voor iemand van 70 kilo is dat 56 gram eiwit per dag. Vanaf de leeftijd van 60 jaar is de behoefte al hoger. Reken dan op 1 tot 1,2 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Dat betekent bijvoorbeeld dat je als vrouw van 65 met een gewicht van 70 kilo ongeveer 70 tot 84 gram eiwit per dag nodig hebt. Flink wat meer dus.

De behoefte wordt nóg een beetje hoger als je vegetarisch of veganistisch eet. Reken dan op 20 tot 25 procent meer.

Hoe kom je aan voldoende eiwitten?

Hoe weet je nu of je voldoende eiwitten binnenkrijgt? Hieronder zie je een voorbeeld. Deze voedingsmiddelen samen leveren je 70 tot 80 gram eiwit op een dag:

  • 1 plak kaas (20 gram), plus:
  • 300 ml melk (eventueel in de koffie), plus:
  • 1 schaaltje kwark (150 gram), plus:
  • 1 handje noten (25 gram), plus:
  • 1 ei, plus:
  • 1 portie vlees of vis (125 gram), plus:
  • 3 sneetjes volkorenbrood

Gezond ouder worden

Wil je meer weten over de juiste voeding als je ouder wordt? We hebben een gloednieuwe cursus voor je! Met niet alleen informatie over eiwitten, maar ook over vitamines, mineralen en energie. Plus informatie over de wereldberoemde Blue Zones, de gebieden op aarde waar mensen in goede gezondheid stokoud worden. Wat is hun geheim? Wij vertellen het je! De cursus "Zo word je gezond oud!" koop je voor € 9,50 in onze winkel.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met eieren