Hoe maak je ricotta?

Wil je een wat romige en frisse smaak aan je gerecht geven? Dan is ricotta heel geschikt. Deze verse kaassoort wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt. Ricotta wordt gemaakt van het afvalproduct van harde kaas: de wei. Maar thuis kun je ook ricotta maken op een simpele en snelle manier. En verser dan vers kan niet!

Neem 1 liter volle melk en verwarm deze tot net onder het kookpunt in een steelpan. Zorg dus dat het niet kookt. Voeg 40 ml citroensap toe en roer even door. De melk gaat nu klonteren. Zodra de melk begint te borrelen, haal je het pannetje van het vuur. Laat het voor 20 minuten rusten met de deksel op de pan. Roer tussendoor het mengsel een keer door.
Leg een kaasdoek (of schone theedoek zonder geurtjes) in een vergiet en schenkt de brokkelige massa in de doek. Laat het mengsel in de doek ongeveer een kwartiertje uitlekken. Knijp eventueel het te veel aan vocht eruit.
Bewaar de verse ricotta in de koelkast en niet langer dan een paar (± 2) dagen.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Italiaanse recepten