Rietsuiker

Veel mensen denken dat ons lichaam anders omgaat met honing en andere “natuurlijke” suikers dan met kristalsuiker, maar niets is minder waar.

Ook kristalsuiker is natuurlijk

Zoetmiddelen als honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, oersuiker, dadelsiroop en ahornsiroop noemt men ook wel “natuurlijke” suikers. De herkomst is inderdaad de natuur. Maar dat geldt ook voor kristalsuiker, die wordt gemaakt uit suikerriet en suikerbiet.

Suikers worden afgebroken tot glucose

Alle suikers, ook de natuurlijke suikers zoals honing, dadelsiroop en kokosbloesemsuiker worden op dezelfde manier verwerkt in het lichaam. De suikers worden allemaal afgebroken tot glucose en fructose en gebruikt als brandstof. Dus ook voor deze zoetmiddelen geldt: gebruik er niet te veel van. Bovendien zijn ze vaak veel duurder dan “gewone” suiker.

Maar suiker is toch geraffineerd?

Van “gewone” suiker als kristalsuiker, poedersuiker en basterdsuiker zegt men vaak dat deze “geraffineerd” is en dat natuurlijke suikers dat niet zijn. Raffineren betekent het verfijnen van de suiker. De fabrikant haalt stoffen uit de rietsuiker en bietsuiker, zodat de suiker puurder wordt. Dit gebeurt echter ook bij natuurlijke suikers. Ook producten als ahornsiroop en dadelsiroop zijn (flink) bewerkt voor ze in een flesje verpakt worden. Bij suikers gaat het dus niet zo om de soort die je kiest, maar wel om de hoeveelheid.