Hoe maak je rabarber-limonadesiroop?

Heel erg veel groeit en bloeit er nog niet in de moestuinen van Nederland, maar de rabarber staat bij iedereen fier boven de grond. Leuk om daar limonadesiroop van te maken. Een vriendin van mij doet dat elk jaar. Ik vroeg haar naar het recept. Ilse bedankt!

Dit recept bevat veel suiker. Die grote hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat je de siroop heel lang kunt bewaren, zelfs buiten de koelkast. Door de hoge concentratie suiker kunnen er bijvoorbeeld geen schimmels in gaan groeien. Gebruik je geen of minder suiker in dit recept, dan is het sap slechts een paar weken houdbaar in de koelkast. 

Drink deze heerlijke frisse siroop sterk verdund met water, de hoeveelheid suiker per glas valt reuze mee.

Snij 2 kg rabarber in stukken en laat deze met 800 ml water 30 minuten koken. Zeef het sap door een theedoek/kaasdoek/neteldoek en verwarm het weer. Los er 700 g fijne kristalsuiker in op. Giet de siroop heet in gesteriliseerde flessen. Bewaar de flessen koel en donker.
Leng naar smaak aan met (mineraal)water. In het vroege voorjaar is het sap van de rabarber roze, later in het jaar wordt deze steeds roder.

Heb je een sapketel dan kun je ook hiermee de siroop maken, je hebt dan minder suiker nodig. Maak dan 2 liter sap van circa 4 kg rabarber. Voeg per liter sap ongeveer 50 g kristalsuiker toe en giet het warm in gesteriliseerde flessen. De siroop uit de sapketel  is minder zoet, maar de rabarbersmaak is meer uitgesproken en het sap is minder troebel.

503118500473500474500475503119 503120 500544
preload 0preload 1preload 2preload 3preload 4preload 5preload 6preload 7preload 8preload 9preload 10preload 11preload 12preload 13preload 14preload 15preload 16preload 17preload 18preload 19preload image 1preload image 2preload image 3preload image 4preload image 5preload image 6preload image 7preload image 8preload image 9preload image 10preload image 11preload image 12preload image 13preload image 14preload image 15preload image 16preload image 17preload image 18preload image 19preload image 20preload image 21preload image 22preload image 23preload image 24preload image 25preload image 26preload image 27preload image 28preload image 29preload image 30preload image 31preload image 32preload image 33preload image 34preload image 35preload image 36preload image 37preload image 38preload image 39preload image 40preload image 41preload image 42preload image 43preload image 44preload image 45preload image 46preload image 47preload image 48preload image 49preload image 50preload image 51preload image 52preload image 53preload image 54preload image 55preload image 56preload image 57preload image 58preload image 59preload image 60preload image 61preload image 62preload Themeimage 0preload Themeimage 1preload Themeimage 2preload Themeimage 3preload Themeimage 4preload Themeimage 5preload Themeimage 6preload Themeimage 7preload Themeimage 8preload Themeimage 9preload Themeimage 10preload Themeimage 11preload Themeimage 12preload Themeimage 13preload Themeimage 14preload Themeimage 15preload Themeimage 16preload Themeimage 17preload Themeimage 18preload Themeimage 19preload Themeimage 20preload Themeimage 21preload Themeimage 22preload Themeimage 23preload Themeimage 24preload Themeimage 25
010
0  
Vind ik leuk
0
Geen reacties0
Bevestig
Nee
Ja
Informatie
Ok
Vorige Volgende Verberg voorvertoning afbeeldingen
Sluit voorvertoning webpagina
Voorbeeld laden ...
Uploaden afbeelding Uploaden pdf
Voorbeeld laden ...
Voorbeeld van je geuploade afbeelding Annuleer uploaden afbeelding
*: verplicht veld
Voorvertoning reactie
Sluit voorvertoning reactie
Annuleer antwoord
Uw reactie is een antwoord op de volgende reactie:

Geen reacties

Vegan lasagne

Vegan Lasagne

Dit gerecht begon als een wild idee maar pakte zo goed uit dat het een blijvertje werd. We hebben de pastavellen vervangen door gebakken knolselderij, voor een heerlijke aard­achtige smaak. De basilicum-cashewroom is heel makkelijk te maken en maakt...

Lees meer
Chocolade-hazelnoot

Pure chocolade met gember, sinaasappel en hazelnoot

Een heerlijke zelfgemaakte variatie met chocolade

bereidingstijd 10 minuten
wachttijd 1 uur

Lees meer
Oosterse champignons

Oosterse champignons

Champignons passen overal bij en zijn ook nog eens supersimpel klaar te maken. Deze Oosterse variant geeft meteen een andere dimensie aan de klassieke champignonnetjes.

hoofdgerecht
1 persoon
bereidingstijd: 25 minuten

Lees meer
Hoe maak je bloemkoolpizza

Hoe maak je bloemkoolpizza?

Ideaal voor iedereen die koolhydraatarm wil eten! Maar ook als je gewoon meer groenten in de maaltijd wil hebben. Maak eens een pizzabodem van bloemkool.

Lees meer
Ontbijttortilla

Ontbijttortilla met avocado

Echt een verwenontbijtje! 

2 personen
bereidingstijd: 10 minuten

Lees meer
Gnocchi

Hoe maak je gnocchi?

In de supermarkt liggen ze altijd een beetje verborgen: gnocchi di patate. Misschien wel omdat kant-en-klare voorgekookte gnocchi eigenlijk niet zo lekker zijn. Je moet ze echt een keer zelf maken, om verliefd op deze pastavariant te worden.

Lees meer
Bruinebonensoep

Hollandse bruine bonensoep

Een heerlijke soep voor als het buiten koud is: Hollandse bruine bonensoep

4 personen
bereidingstijd: 40 minuten

Lees meer
Hoe maak je hutspot

Hoe maak je hutspot?

Januari is natuurlijk stamppotmaand bij uitstek. Lekker, vooral als je het zelf maakt en je niet laat verleiden tot een bak kant-en-klare stamppot die je alleen maar in de magnetron hoeft te schuiven. Bovendien kun je er zelf net wat meer groenten in...

Lees meer
Salade van roergebakken wilde spinazie

Salade van roergebakken wilde spinazie

Al eens grove wilde spinazie gegeten? Echt een keer proberen. Het smaakt vooral lekker als je het roerbakt. Wij maakten er deze simpele maar heerlijke salade mee. 

bereidingstijd: 10 minuten
2 personen

Lees meer
Hoe maak je tapas?

Hoe maak je tapas?

Gewoon heel erg lekker, die pittige Spaanse hapjes. Je kunt er uren voor in de keuken staan, maar het kan ook razendsnel! Voor de eerste 6 hapjes heb je maar 20 minuten nodig. De andere hapjes kosten je wat meer tijd, maar dan heb je wel een complete...

Lees meer
Gekaramelliseerde ui met saffraanpasta

Gekaramelliseerde ui met saffraanpasta

hoofdgerecht
4 personen

Lees meer
Hoe maak je heel snelle zuurkool?

Hoe maak je heel snelle zuurkool?

Zelf traditionele zuurkool maken is ontzettend leuk, maar je moet er wel geduld voor hebben. Het proces van zuurkool maken kost namelijk minimaal 6 weken. Heb je die tijd niet en wil je toch geen zuurkool uit een zakje? Dan is dit recept een...

Lees meer
Kaassoesjes van boerenkaas

Kaassoesjes van boerenkaas

hapje
40 tot 50 stuks

Lees meer
Hoe maak je oosterse pompoensoep?

Hoe maak je oosterse pompoensoep

Pompoensoep is echt iets van deze tijd van het jaar. Je kunt er heerlijk mee variëren. Maak bijvoorbeeld eens deze oosterse variant met currypasta en kokosmelk. 

Lees meer
Salade met mandarijn en brie

Salade met mandarijn en brie

4 personen

Lees meer
Hoe maak je cranberry-compote?

Hoe maak je cranberry-compote?

Het klinkt altijd zo exotisch: cranberry’s. Maar wist je dat ze gewoon van Hollandse bodem komen? De kleine rode bessen met hun karakteristieke smaak groeien bijvoorbeeld volop op Terschelling. Traditioneel eet je cranberry’s als compote bij wild...

Lees meer
Quinoa-salade

Quinoa salade

4 personen
bereidingstijd 50 minuten

Lees meer
Hoe maak je puree van aardappel en knolselderij?

Hoe maak je puree van aardappel en knolselderij?

Wil je meer groenten in de maaltijd of wil je aardappelpuree met minder koolhydraten dan is deze aardappel-knolselderijpuree een aanrader. Kan niet mislukken en minstens zo lekker als gewone aardappelpuree. 

Lees meer
Peulvruchtenparade

Peulvruchtenparade

4-6 personen

 

 

Lees meer
Hoe maak je spaghetti alla carbonara?

Hoe maak je spaghetti alla carbonara?

Het is niet direct het meest gezonde pastarecept uit de Italiaanse keuken, maar lekker is het zeker! En zelfgemaakt smaakt een stuk lekkerder dan uit een zakje. Eet er een flinke (tomaten)salade of wat gekookte broccoli bij.

Lees meer