Verkoudheid voorkomen met voeding?

Je kunt ook nog gewoon verkouden worden tegenwoordig. Ook daar is het nu het seizoen voor. Hoe zorg je nou dat je niet verkouden wordt? En kun je daar met voeding iets aan doen?

Besmetten

Verkoudheid is een virus, dat verplaatst zich van mens naar mens en laat zich niet zomaar tegenhouden. Het verkoudheidsvirus weet je namelijk goed te bereiken. Via het ademvocht van je reeds verkouden partner en collega bijvoorbeeld, of via een deurklink, lichtknop, kraan en ga zo maar door. Regelmatig je handen wassen kan helpen. En niet lange tijd met veel (verkouden) mensen in een kleine ruimte zitten.

Vitamine C

Nu denkt iedereen te weten wat je tegen een opkomende verkoudheid kunt doen: een flinke dosis vitamine C! Dat vitamine C een verkoudheid kan voorkomen, is echter nooit door wetenschappelijk onderzoek bewezen. Hooguit kan veel vitamine C een verkoudheid met een halve dag bekorten. Wel kan een langdurig tekort aan vitamine C je weerstand verminderen, maar door een PuurGezond voedingspatroon aan te houden, krijg je in principe genoeg vitaminen binnen. Vitamine C zit vooral in groenten en fruit. En juist daarvan eet je veel als je volgens onze richtlijnen eet.

Weerstand

Waarvoor is die weerstand nou zo belangrijk? Tijdens een verkoudheid, en eigenlijk het hele jaar door, is je weerstand je beste vriend. Door goed voor je weerstand te zorgen, kan deze voor een minder heftige en korter durende verkoudheid zorgen dan bij iemand met een minder “fitte” weerstand. Zo is het belangrijk om voldoende te slapen, gezond te eten, genoeg water te drinken, voldoende te bewegen en rust in te plannen als je stress ervaart.

Kippensoep of pijnstillers?

Ben je dan toch ziek geworden en heb je koorts? Neem dan vooral geen pijnstillers. Deze onderdrukken de koorts en hiermee ook de werking van je afweersysteem. Door het gewoon uit te zweten kan je lichaam het virus bestrijden. Geef je lijf wel de goede munitie: voldoende slaap en gezonde voeding. Kippensoep is ook een goed idee, en niet alleen omdat je oma erbij zweert. Er zijn aanwijzingen dat kippensoep een stofje bevat dat je lichaam helpt bij het bestrijden van een verkoudheid. En alleen de warmte van soep in het algemeen kan een verkoudheid al verlichten. Lekker oplepelen dus!

Dus het antwoord op de vraag

Je kunt een verkoudheid niet helemaal voorkomen met gezonde voeding, wel kun je hiermee je weerstand op pijl houden en ben je ietsje sneller van je verkoudheid af.

Meer weten wat je kunt doen om je weerstand te verbeteren? Schaf onze korte cursus "Werken aan je weerstand" aan in onze webshop. Vol tips en recepten. Prijs € 9,50.