Een lekkere romige saus krijg je door het maken van een roux – een mengsel van bloem en boter. Het is even een trucje om onder de knie te krijgen, maar dan kan je er volop op variëren.

Bereidingstijd 10 minuten
Voor 300 ml saus

Ingrediënten
25 gram boter
25 gram bloem
100 ml room
200 ml melk
Zout en peper

Bereiding

  • Smelt de boter in een pan. Voeg de bloem toe.
  • Roer tot een samenhangende massa. Verhit dit op laag vuur ca. 3 minuten om de bloem gaar te laten worden. Druk met een lepel steeds de massa op de bodem.
  • Voeg dan alle melk toe, roer en breng deze aan de kook. Roer tot een gladde saus.
  • Voeg vervolgend de room toe en roer dit glad. Laat de saus nog even op zacht vuur doorkoken zodat de bloem tijd heeft om helemaal te garen. B
  • Breng op smaak met zout en peper.

Variaties

  • Kruidensaus
    Voeg verse kruiden toe aan de saus. Lekker zijn peterselie, bieslook, tijm of lavas
  • Mosterdsaus
    Voeg 2 eetlepels mosterd toe en roer door de saus
  • Pepersaus
    Laat het boter/bloem mengsel lichtbruin worden, voeg twee theelepels gemalen peper toe en maak de saus volgens het basisrecept.
  • Kerriesaus
    Voeg 1 eetlepel kerriepoeder toe aan de gesmolten boter, voeg dan de bloem toe en maak de saus volgens het basisrecept
  • Kaassaus,
    Laat ca 100 gram geraspte kaas in de saus smelten

Wil je meer weten over de PuurGezond kijk op eten? Lees onze bestseller "Eet Meer!" lekker in je vel met PuurGezond. Het boek bevat veel uitleg en recepten. Het is te koop in onze webshop voor € 21,- 

Nu gratis verzending in onze webshop

Koop hier PuurGezond boeken zonder verzendkosten

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Budgetrecepten