Hoe maak je aquafaba?

Aquafaba is een soort abacadabra, toveren in de keuken. Aquafaba is het opgeklopte kooknat van kikkererwten, dat van nature plantaardige eiwitten bevat. Je kunt het gebruiken in plaats van opgeklopt eiwit van een kippenei. Handig als je geen eieren kunt of wilt gebruiken.

Neem voor de vervanging van 1 eiwit, 2 eetlepels kookvocht van kikkererwten. Dit moet dik kookvocht zijn, zoals het in een pot of blik kikkererwten zit. Zeef dit kookvocht (je wilt er geen kikkererwtenvelletjes in hebben) en klop het dan met een handmixer op tot een schuim. Je moet flink lang kloppen voor stevig schuim. Dit kun je gebruiken in gebak, cake, bavarois en bijvoorbeeld meringues.

Week en kook je zelf kikkererwten? Dan is het kookvocht meestal niet dik genoeg. Laat de kikkererwten dan afkoelen in het kookvocht en zeef het kookvocht. Kook het kookvocht in tot 50-75% van de oorspronkelijke hoeveelheid. Laat het kookvocht opnieuw afkoelen voor je het gaat opkloppen.

Tips

Voor de vervanging van 1 eidooier neem je 1 eetlepel kookvocht
Voor de vervanging van 1 heel ei neem je 3 eetlepels kookvocht

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met eieren