Enkele tips voor als je er vandaag nog mee wilt beginnen:
- Neem voor je boodschappen een linnen tas mee of doe je aankopen in een kartonnen doos van de supermarkt.
- Gebruik zo min mogelijk pannen. Een burger bak je bijvoorbeeld gemakkelijk mee in de pan waar je aardappelschijfjes in bakt.
- Kook je eten kort. Dan blijft het niet alleen lekker knapperig, je bespaart ook nog eens energie. En daarnaast blijven vitamines en mineralen beter bewaard.
- Hergebruik water waarin je bijvoorbeeld groenten gekookt hebt voor het maken van een sausje of het aanlengen van de jus. Krijg je meteen wat extra vitamines en mineralen binnen die je anders met het kookvocht had weggegooid.
- Laat restjes snel afkoelen voordat je ze in de vriezer zet. Warme gerechten in de vriezer koelen kost extra energie van de vriezer.
- Houd het deksel op de pan. Zo hoeft de warmtebron onder de pan minder hoog.
- Zet het vuur niet te hoog. Zo voorkom je dat er warmte langs de pan verdwijnt.
- Warm restjes op in de magnetron. Dat scheelt energie vergeleken met opwarmen op het gasfornuis.