Groenten bewaren

Groenten bevatten de meeste voedingsstoffen (zoals vitaminen en mineralen) als ze net geoogst zijn. Tijdens het bewaren neemt de hoeveelheid af. Dat geldt vooral voor het vitamine C-gehalte. Bewaar groenten daarom liever niet te lang én op de juiste plek.

Als je groenten op de goede plek bewaart, zijn ze langer houdbaar. Ze bederven dan minder snel, en de vitamines, de mineralen én de smaak blijft beter behouden. Bewaar groenten daarom liever niet te lang én op de juiste plek. Voor veel groenten is de koelkast (maximaal 7°C) de beste plek. Maar er zijn een paar uitzonderingen.

Vruchtengroenten als courgette, komkommer, aubergine, paprika en tomaat kunnen in de koelkast juist eerder bederven. Deze bewaar je het beste buiten de koelkast. Sperziebonen kun je 1-2 dagen in de koelkast bewaren, maar op de fruitschaal blijven ze wel 3 tot 5 dagen goed. Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, dus bewaar ze daarom zeker niet kouder dan 5°C.Ook wintergroenten zoals wortel, knolselderij, uien, bieten en pompoen, bewaar je het beste buiten de koelkast. Bewaar ze op een koele, droge en donkere plek (liefst bij 12-15 °C). Denk aan een voorraadkast of, als je die niet hebt, in een keukenkastje of op de aanrecht uit de zon. Dan kun je ze 2 tot 4 weken bewaren.

Hoe lang je groenten kunt bewaren is afhankelijk van de soort. Op de website www.veggipedia.nl vind je per soort hoe, hoelang en op welke plek je de groente het beste kunt bewaren.

Meer groenten op het menu dat is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in onze webshop voor €21,-