Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Lekker, samen met je vrienden een drankje doen. Jij bent de BOB en neemt meestal iets fris. Nu stelt een van je vrienden voor om een “0.0 biertje” te proberen.

Een biertje zonder alcohol smaakt prima, maar hoe maken ze dat nou eigenlijk?

Verschillende manieren

Het brouwen van een alcoholvrij bier kan op verschillende manieren: door alcohol niet te laten ontstaan tijdens het brouwproces of door de alcohol na het brouwen uit het bier te halen.

Bier brouwen

Tijdens het brouwen van gewoon bier zorgen gistcellen ervoor dat de suikers, afkomstig uit het graan, worden omgezet in alcohol. Meer graan in een biersoort betekent dan ook meer alcohol. Denk bijvoorbeeld aan een donkere biersoort.

Nu zijn er veel verschillende soorten gisten. Een speciale gistsoort gaat pas veel later over op het omzetten van suikers naar alcohol. De brouwers stoppen het proces voor de gist zover is. Zo worden de meeste alcoholvrije bieren gebrouwen. Zo worden bijvoorbeeld Grolsch 0.0% en Bavaria 0.0% gemaakt. Door deze methode bevat het bier vaak iets meer suikers en eiwitten dan ander alcoholvrij bier.

Warm biertje?

Een andere en minder vaak gebruikte manier is het destilleren van bier, oftewel het alcohol uit het bier verwijderen door verhitting. Tijdens dit proces verdampt niet alleen de alcohol, maar gaan er ook een hoop aroma’s verloren. Deze kunnen eerst uit het bier worden gehaald, bewaard en naderhand weer worden toegevoegd. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij Heineken 0.0%.

Mengen maar!

Ook kan alcoholvrij bier worden “gemengd”. Deze methode is heel simpel gezegd het mengen van ingrediënten tot je zo dicht mogelijk bij de smaak van bier bent. Je kunt je vast wel voorstellen dat er in deze alcoholvrije biersoorten vaak enorm veel ingrediënten zitten.

Alcoholvrij?

Wist je dat alcoholvrij bier soms nog wél een beetje alcohol kan bevatten? Dit kan variëren tussen 0,1 en 0,5%. Alleen de 0.0% varianten bevatten echt geen alcohol. Check daarom altijd goed wat voor alcoholvrij bier je drinkt!

Ook leuk om te lezen:

No waste: Pieper Bier

De 3 nadelen van alcohol

Skip de drank! (minstens een maand)