In Engelse recepten kom ik weleens baking soda tegen, maar ik kan het niet vinden in de supermarkt. Wat is het precies en waardoor kan ik het vervangen?

Baking soda, ook wel natriumbicarbonaat, is een rijsmiddel. Het wordt inderdaad veel gebruikt in Engeland maar ook in de Amerikaanse keuken. Baking soda zorgt ervoor dat deeg luchtig wordt tijdens het bakken. Hierdoor wordt baking soda weleens verward met bakpoeder, maar dit zijn twee verschillende soorten rijsmiddelen. Soda heeft namelijk in vergelijking met bakpoeder altijd een zuur ingrediƫnt nodig om een gas te kunnen produceren dat voor het rijzen van het deeg zorgt. Denk aan karnemelk, yoghurt of vruchtensap. In bakpoeder, wat ook bestaat uit natriumbicarbonaat maar dan gecombineerd met een voedingszuur, zit al een zuur verwerkt waardoor je zelf geen rekening hoeft te houden met ingrediƫnten.
Baking soda kan in dezelfde hoeveelheid vervangen worden door bakpoeder, maar het deeg zal wel iets minder luchtig worden.
Wil je toch een keertje experimenteren met baking soda? Koop het dan bij een toko of natuurvoedingswinkel. Of neem het mee uit het buitenland als je op vakantie bent. In Frankrijk en Duitsland is het wel gewoon in de supermarkt te koop.