Het internet staat vol met de zogenaamde positieve effecten van "appel cider vinegar", oftewel appelazijn. De ene influencer schreeuwt nog harder dan de andere en allemaal prijzen ze het goedje de hemel in.

Effecten volgens de influencers

Dagelijks twee glazen appelazijn met water zou helpen om het lichaam te "detoxen", oftewel te reinigen. Ook zou het maagklachten verminderen, de spijsvertering in de darmen ten goede komen en de huid meer laten stralen dan ooit te voren. Het klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het ook! Je lever en je nieren "detoxen" je lichaam namelijk al continu. Deze organen zorgen ervoor dat giftige stoffen worden opgespoord en uitgescheiden. Daar heb je geen appelazijn voor nodig. Ook tegen maagklachten werkt appelazijn niet. Je denkt misschien dat het zure van de appelazijn gunstig is tegen maagklachten, maar de maag is van zichzelf al zuur genoeg. De darmen ontvangen op hun beurt al een zuur goedje vanuit de maag, of daar nu appelazijn in zit of niet. En voor een goede darmwerking en spijsvertering moet al dat zuur in de darmen juist geneutraliseerd worden. Voor de huid wordt er al van alles af- en aangeraden door goeroes, zonder dat daar ooit gepast bewijs bij wordt aangeleverd, of bestaat.

En je bloedsuikers dan?

Het wordt soms aangeraden om (appel)azijn te drinken, om de bloedsuikerspiegel minder te laten pieken na een maaltijd. Dit advies komt niet helemaal uit de lucht vallen: er is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat azijnzuur het enzym alfa-amylase tijdelijk blokkeert, waardoor de vertering van zetmeel en suikers langzamer gaat. Dat verklaart die minder hoge glucosepiek na de maaltijd. Helaas is het meeste onderzoek in het laberatorium gedaan en zijn er nog maar weinig studies die dit bij mensen aantonen. En áls er al van die studies zijn, dan zijn ze maar van korte duur. Bovendien verschilt het effect op je bloedsuikers per persoon, en zou je het dus eigenlijk zelf moeten testen met een bloedglucosemeter of en hoeveel effect het bij jou heeft.

Volg geen influencers

Wetenschappelijk bewijs is niet zo van belang voor goeroes en influencers. Ze hebben er zelf baat bij en dat is voor hun volgers vaak genoeg bewijs. Ze gaan voorbij aan individuele verschillen. Wat voor een influencer werkt hoeft voor jou niet te werken. Of het moet het placebo-effect zijn, dan werkt het omdat je wilt geloven dat het werkt. Natuurlijk kan het  eventueel gunstige effect van appelazijn ook gewoon komen door de extra twee glazen water per dag, waarmee de appelazijn moet worden ingenomen. Je lichaam heeft water namelijk wél echt nodig.

Kan azijn kwaad?

Azijn drinken is niet gevaarlijk. Het is een normaal onderdeel van een voeding. Maar het is best heftig qua smaak, en het zuur is een ware aanslag op je tanden. Wil je toch je lichaam een lekkere boost geven? Zorg dan dat je voldoende water drinkt en een PuurGezond eetpatroon aanhoudt. Daar knapt je hele lijf van op!

Wat is dan wel gezond? Stap eens over van alle eetregeltjes naar gewoon PuurGezond eten. Dat is genieten van eten zonder dat je je zorgen maakt of het allemaal wel mag of verantwoord is. Met PuurGezond schakel je over naar een eetpatroon dat puurder en natuurlijk is, op de manier die bij jou past. Je leest er meer over in onze bestseller: "Eet Meer! Lekkerder in je vel met PuurGezond". Koop je boek nu voor €21,- in onze webshop