Chiazaad

Chiazaad werd een paar jaar geleden de hemel in geprezen als “superfood”. Omdat het veel gezonde voedingsstoffen zou bevatten die bijzonder goed voor je gezondheid zouden zijn. Maar klopt dat eigenlijk wel?

Oorsprong

Chiazaad is afkomstig van een kruidenplant. De plant is familie van de muntplant en groeit oorspronkelijk in Mexico en delen van Zuid-Amerika. De chiazaadjes werden daar door de Azteken al gegeten en gebruikt als medicijn. Tegenwoordig worden ze ook steeds vaker in Nederland gegeten en kun je ze gewoon in de supermarkt vinden.

Superfood?

Een superfood duidt op een specifiek voedingsmiddel (zoals verschillende bessen en soorten zaden) dat vol zit met gezonde voedingsstoffen die ons lichaam en onze gezondheid een groot plezier doen. Dit is echter niet altijd voldoende wetenschappelijk onderbouwd voor producten die wel “superfood” genoemd worden. Chiazaad stond van meet af aan op de zogenaamde “superfoodlijst”. Niet helemaal onterecht want in chiazaad vind je inderdaad een hoop gezonde voedingsstoffen. Het is echter niet slim om je te beperken tot superfoods. Het is namelijk belangrijk om zo veel mogelijk te variëren met wat je eet, op deze manier krijg je pas echt van alle voedingstoffen genoeg binnen. Er zijn trouwens ook een hoop andere, minder hippe, “superfoods”. Denk bijvoorbeeld eens aan spruitjes, bramen, kiwi’s, granen, zuivel en walnoten. Stuk voor stuk producten die barsten van de voedingstoffen!

Bijzonder zaadje

Maar wat zit er nu in chiazaad dat het zo bijzonder maakt? Allereerst bestaat het kleine zaadje voor 1/3 uit vezel. Dit is goed voor je darmen. Vezels zorgen er ook voor dat chiazaad veel water op kan nemen, hierdoor kan er in de maag een soort gelei ontstaan dat bijdraagt aan een verzadigd gevoel. Verder zit er aardig wat eiwit in chiazaad. Eiwit is een bouwstof en onder andere goed voor je spieren. Ook bevat het zaadje een aantal vitamines en aardig wat mineralen zoals magnesium, kalium en calcium. Nodig voor een goede werking van zenuwprikkels, het regelen van de vochtbalans in je lichaam en voor het opbouwen en in stand houden van de botten. Verder bevat het ook de belangrijke vetsoort, omega 3, die beschermt tegen hart- en vaatziekten. Niet voor niets dus dat veel mensen het een “superfood” noemen. 

Oppassen

Het kleine zaadje is niet voor iedereen geschikt. Door de hoge hoeveelheid kalium in chiazaad, heeft het een bloeddrukverlagend effect. Het wordt daarom ook afgeraden aan mensen die bloedverdunners of vocht afdrijvende medicatie gebruiken of die van zichzelf al een lage bloeddruk hebben.

PuurGezond!

Het eten van noten en zaden (en dus ook chiazaad) past goed in het PuurGezond eetpatroon. Al moet je wel veel chiazaad over je eten heen strooien om van alle voedingsstoffen te kunnen profiteren. De zaadjes zijn immers piepklein. Eet daarom lekker gevarieerd en probeer ook regelmatig andere noten en zaden. Door volgens het PuurGezond eetpatroon te eten, krijg je van alle voedingsstoffen genoeg binnen!

Wil je meer weten over wat gezond eten is en hoe je goed voor je lichaam kunt zorgen? Neem dan eens een kijkje in ons boek Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond. Een boek vol praktische tips en tricks voor maar €21,-

Smullen maar!

Nu je groen licht hebt om regelmatig van chiazaadjes te smikkelen, is het tijd om aan tafel te gaan! Probeer ze bijvoorbeeld eens over een schaaltje yoghurt of een salade. Ook lekker in deze overnight oats of strooi tijdens het maken van een smoothie eens een lepel chiazaad in de blender. Deze chiazaad-bietenburgers en lijnzaad-platbrood met chiazaad zijn ook zeker het proberen waard. Zelfs in een toetje kun je chiazaad verwerken: chiazaad-yoghurt pudding.