Gezond gewicht

Je gewicht is het getal op de weegschaal. Maar wat zegt dat getal eigenlijk over je gezondheid? En wat is een goed gewicht?

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Een gezond gewicht betekent eigenlijk gewoon dat je gewicht in verhouding is met je lengte. Dat betekent niet te mager zijn, maar ook niet te veel vetreserves met je meeslepen. Zo loop je het minste risico op aandoeningen zoals het metabool syndroom, diabetes of hart- en vaatziekten. Kijk eens in de spiegel of je lichaam in balans is. Een spiegel waarin je je hele lichaam kunt zien, is een goede graadmeter voor je gewicht!

Body Mass Index

De body mass index, oftewel BMI is een schaal-systeem waarop je kunt zien of jouw lengte gezond in verhouding staat met je gewicht. Deze bereken je door je lengte met zichzelf te vermenigvuldigen en vervolgens je gewicht te delen door het getal dat daaruit komt. Als je 1.70 meter bent en 65 kilo weegt dan doe je dus 1.7 x 1.7 = 2.89. Deel dan het gewicht (in dit geval 65) door dit getal (2.89) en je komt uit op een BMI van 22,5.

Gezonde BMI?

De uitkomst vergelijk je met een schaal waarop je kunt aflezen wat het getal uit je eigen berekening nu eigenlijk betekent. 

  • Minder dan 18,5: dit betekent dat je gewicht te laag is voor je lengte, je hebt ondergewicht.
  • Tussen 18,5 en 24,9: dit betekent dat je lengte en gewicht goed in balans zijn, je hebt dan een gezond gewicht.
  • Tussen de 25 en de 29,9: dit betekent dat je te zwaar voor je lengte bent, je hebt overgewicht.
  • Boven de 30: dan is je lichaam veel te zwaar voor je lengte en heb je ernstig overgewicht. Dit geeft risico’s voor je gezondheid.

Let op!

De BMI waarde hoeft niet altijd de waarheid te zijn. De BMI neemt alleen je totale gewicht mee, niet de verhouding tussen spiermassa en vetmassa. Iemand die meer spiermassa heeft dan de ander, maar wel even zwaar is en even lang is, zal op dezelfde BMI uitkomen. Daarbij komt ook nog dat spiermassa zwaarder is dan vetmassa. Zo kan een bodybuilder, die enorm veel spiermassa heeft, zelfs uitkomen op een score boven de 30. De BMI score zegt in dat geval vrij weinig.

Middelomtrek

Daarom is het ook goed te kijken naar de verdeling en hoeveelheid van vetmassa. Vet op je buik is schadelijker dan bijvoorbeeld vet op je heupen. Mensen met te veel vet op en rond de organen in de buikholte hebben namelijk een hoger risico op onder andere hart- en vaatziekten. Met de middelomtrek kun je dit gemakkelijk vaststellen. Je middelomtrek meet je zelf eenvoudig door een meetlint te leggen rond je buik, op het smalste deel van je middel precies tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Let erop dat je je adem niet inhoudt tijdens het meten.

Gezond en omtrek?

Voor vrouwen:

  • Onder de 68 cm: er is sprake van ondergewicht.
  • Tussen de 68 en 80 cm: dit duidt op een gezond gewicht.
  • Tussen de 80 en 88 cm: er is een advies om af te vallen of in ieder geval niet meer aan te komen.
  • Boven de 88 cm: het is belangrijk om af te vallen om zo het risico op hart- en vaatziekten te beperken.

Voor mannen:

  • Onder de 79 cm: er is sprake van ondergewicht.
  • Tussen de 79 en 94 cm: dit duidt op een gezond gewicht.
  • Tussen de 94 en 102 cm: er is een advies om af te vallen of om op gewicht te blijven
  • Boven de 102 cm: het is belangrijk om af te vallen om zo het risico op hart- en vaatziekten te beperken.

Wil je iets aan je gewicht doen? Pak het stap voor stap aan, bijvoorbeeld met behulp van onze boeken PuurGezond Slank in 8 stappen en </span">7 inzichten voor een blijvend goed gewicht. Bij PuurGezond zijn veel aangesloten professionals die je ook op weg kunnen helpen naar een gezonde leefstijl voor de rest van je leven!