Rauwe melk

Je hoort steeds vaker dat rauwe melk veel gezonder is dan gewone melk. Wat klopt daarvan?

Rauwe melk bij allergieën

Onlangs is door onderzoek duidelijk geworden dat rauwe melk gunstig kan zijn bij allergieën. Het drinken ervan zou namelijk bescherming kunnen bieden tegen het ontstaan van astma en het kan symptomen van een voedselallergie verminderen. Vooral bij kinderen met koemelkallergie bleek het gunstig. Ze konden een kleine hoeveelheid rauwe melk welk verdragen terwijl ze gewone gepasteuriseerde melk helemaal niet konden gebruiken. Niet iets om thuis uit te proberen bij een koemelkallergie, maar het geeft wel stof tot nadenken. Wellicht kan het ook bij andere allergieën werken. Dat moet nog wel onderzocht worden.

Ziekteverwekkers

Het drinken van rauwe, onbewerkte melk wordt echter door de overheid afgeraden vanwege de mogelijke besmetting met ziekteverwekkers. De bacteriën en ziekteverwekkers worden bij melk gedood tijdens het pasteuriseren (kort verhitten boven de 72 graden) of steriliseren (verhitten tot 120 graden) bij lang houdbare melk. Rauwe melk is niet verhit en daardoor kunnen er dus ziekmakers aanwezig zijn. Zeker als je zwanger bent, ziek bent of een slechte weerstand hebt, is het drinken van rauwe melk echt af te raden.  

Alternatief

Rauwe melk mag in Nederlandse supermarkten ook niet verkocht worden. Boeren mogen eigen rauwe melk wel verkopen, maar ze moeten dan wel aangeven dat de melk nog gekookt moet worden voor gebruik. Een uitzondering is er voor gefermenteerde rauwe melk, oftewel yoghurt. Bij de yoghurtbereiding worden er bepaalde bacteriën toegevoegd die er voor zorgen dat de melk zuurder en dikker wordt. Door het zuur sterven de ziektemakers ook. Dus is de gefermenteerde rauwe melk wel toegestaan voor de verkoop. Op de verpakking staat dan rauwmelkse zuivel.