Bakpapier met ovengroenten

Als je bakpapier normaal gebruikt, is er geen reden tot zorg. Maar hergebruik bakpapier liever niet, vanwege PFAS.

PFAS, oftewel poly- en perfluoralkylstoffen, is een verzamelterm voor bijna 5.000 verschillende chemische stoffen. Ze komen van nature niet voor in het milieu, maar worden door de chemische industrie gemaakt vanwege hun water- en vetafstotende werking. Bijna logisch dat je ze daarom ook in bakpapier aantreft. Het grote nadeel van PFAS is dat ze niet of nauwelijks worden afgebroken in de natuur en dat ze schadelijk kunnen zijn voor het immuunsysteem en de lever.

Hoe krijg je PFAS binnen?

PFAS hopen zich op in de bodem en het water. Via vervuilde grond, vervuild water of voer dat dieren krijgen, komen PFAS terecht in planten en dieren. En zo krijgen wij het binnen via bijvoorbeeld drinkwater, vis, schaal- en schelpdieren, (orgaan)vlees, eieren, melk, fruit en groenten. PFAS kunnen ook in ons eten terecht komen via pannen met een antiaanbaklaag, bakpapier en pizzadozen. Maar volgens de Europese Voedsel- en Warenautoriteit EFSA gaat het dan om slechts zeer kleine hoeveelheden. Veel minder dan de hoeveelheid PFAS die via het milieu in onze voeding terechtkomt.
 

Hoe zorg je dat je zo min mogelijk PFAS binnenkrijgt?

PFAS helemaal vermijden lukt niet. Ze zitten in kleine hoeveelheden in heel veel verschillende voedingsmiddelen. Het beste advies is dan ook gevarieerd eten: niet elke dag hetzelfde eten en zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen kiezen. Zo verklein je de kans dat je veel eet van een product, dat toevallig een grote hoeveelheid PFAS bevat.

Bakpapier en PFAS

Als je bakpapier normaal gebruikt, is er geen reden tot zorg. Maar voorkom dat bakpapier beschadigd raakt omdat dan kleine deeltjes in je eten terecht kunnen komen. Wil je helemaal op safe spelen? Kies dan bakpapier zonder PFAS.

 

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waarom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerder in je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon.