De bakermat van buffelmozzarella is Italië en wordt gemaakt van melk van waterbuffels. Je kunt de echte buffelmozzarella herkennen door op het etiket te kijken. Is het de traditionele kaas die al sinds de 15<sup">de</sup"> eeuw in het gebied ten noorden van Napels wordt gemaakt? Dan draagt het de naam “Mozzarella di BufalaCampana”.
Ook in Nederland
Mozzarella wordt ook in andere streken en zelfs in Nederland van buffelmelk gemaakt. Op die kazen staat dan ook altijd “bufala”. Door schaarste en dus ook de prijs is men ook mozzarella ook van koemelk gaan maken.
Geef mozzarella de hoofdrol
Gebruik de buffelmozzarella voor gerechten waarin het echt de hoofdrol krijgt, zoals een salade caprese met tomaat en basilicum. Voor gerechten waarin de mozzarella een wat meer bescheiden rol vervult, zoals op een pizza, voldoet de budgetvariant uitstekend. Mozzarella smaakt ook lekker op een gegrilde karbonade, in een tosti met salami of in een pastasalade met pesto, rucola en kerstomaatjes.