Koolhydraat producten

Een mens kan met heel weinig koolhydraten toe, veel minder dan de meeste mensen denken.

Koolhydraten worden in je lichaam uiteindelijk allemaal afgebroken tot glucose. Je hebt die glucose nodig voor de stofwisseling in de hersenen en voor de stofwisseling in de rode bloedcellen. Alle andere organen en weefsels kunnen hun energie ook halen uit vet of eiwit.

Je lichaam maakt zelf glucose

Je lichaam kan – als je echt nauwelijks koolhydraten binnenkrijgt – zelf glucose maken, voor de hersenen en rode bloedcellen. Dat komt alleen voor bij vasten of als je een zeer streng koolhydraatbeperkt dieet volgt. 
Een streng dieet is niet nodig. Maar voor veel mensen kan het best zinvol zijn om minder koolhydraten te eten. Dat geldt zeker voor mensen met diabetes type 2, mensen met overgewicht of mensen die op hun gewicht willen letten. Minder suiker, snoep, zoete snacks en gezoete dranken is sowieso een goed idee, want die zijn echt niet gezond. Maar ook minder brood, pasta, rijst en aardappelen kan bijdragen aan een gezond gewicht.

Is minder altijd beter?

Nee. Ben je een fanatieke sporter, dan kan het zijn dat je te weinig energie binnenkrijgt als je te weinig koolhydraten eet. Je kunt dit merken doordat je bijvoorbeeld weinig fut hebt of je sportprestaties achteruit gaan. Probeer je koolhydraatinname dan op een gezonde manier te verhogen door te kiezen voor volwaardige koolhydraten, zoals volle granen (havermout, zilvervliesrijst volkoren brood en volkoren pasta), groenten en fruit.

Voorbeeld koolhydraatarm eten

Wil je weten hoe je op een gezonde manier koolhydraatarm kunt eten? Schaf dan onze korte cursus koolhydraatarm eten aan. Deze is te koop als download in onze webshop voor € 9,50.