Zelfgemaakte mayonaise is onovertroffen. Maar je moet er wel wat handigheid in krijgen. Gebruik de eerste keren daarom geen dure olijfolie of bijzondere notenolie.

Meng 1 eidooier van een groot ei (maat L) met 1 theelepel mosterd in een grote kom met een garde door elkaar. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Voeg - terwijl je flink blijft kloppen met de garde (met een mixer kan het ook, maar let op, dan het kan opeens te snel gaan) - hier beetje bij beetje 110 ml zonnebloemolie (of deels olijfolie, deels zonnebloemolie) bij. Begin echt heel langzaam, druppel voor druppel. 

Nadat je ongeveer 3 eetlepels olie hebt toegevoegd en het geheel wordt al wat dikker dan kan je in een straaltje de olie toevoegen terwijl je blijft kloppen. Als alle olie is opgenomen, voeg dan 1 eetlepel citroensap en zout en peper naar smaak toe.

Bewaar de mayonaise in een afgesloten pot in de koelkast. (maximaal 3-4 dagen). Lekker bij zelfgemaakte frites of in de oven gebakken aardappeltjes of voor de dressing door de aardappelsalade.

Tips

  • Je kunt in plaats van olijfolie ook notenolie of een mengsel van verschillende soorten olie gebruiken.
  • Experimenteer met smaken door wat knoflook of kruiden toe te voegen.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met eieren