Als er een soep is die altijd kan, ook qua geld, dan is het wel deze crisissoep: een heerlijk vullende maaltijdsoep met linzen als basis en een hele berg groenten.

Neem een duik in de groentela of ga naar de markt en koop seizoensgroenten. Reken op ongeveer 200 gram per persoon, voor 4 personen is dat dus bijna een kilo groenten, het liefst van alles wat. Lekker in de soep zijn ui, winterwortel, prei, knolselderij, maar ook paprika, courgette en pompoen.

Snij alles in soepklare stukjes. Neem dan een grote soeppan en verhit daarin 3 eetlepels olie. Fruit de groenten en 3 teentjes fijngesnipperde knoflook ongeveer 10 minuten.

Verkruimel er 2 gedroogde pepertjes boven (of fruit een verse fijngesnipperde rode peper mee). Voeg dan zo’n spotgoedkoop blik gepelde tomaten toe en 200 g gedroogde rode linzen.  Voeg nog ongeveer 1 liter water, zout en peper toe, breng aan de kook en laat de soep nog 20-25 minuten koken.

Voeg eventueel wat water toe als de soep te dik is en proef of er zout en peper bij moet. Klaar. Als er in de koelkast nog een restje kaas ligt: raspen over de soep. 

Tips<

  • Nog sneller met een blik linzen (dan is 5 minuten koken voldoende). De soep smaakt ook lekker met kikkererwten, kidneybonen of andere peulvruchten.
  • Ook lekker met een klein stukje chorizo of andere pittige worst, dat je in stukjes snijdt en meebakt.
  • Nog wat kruiden in de vensterbank? Peterselie en basilicum smaken er heerlijk bij.
  • Lekker op het laatst door de dikke soep roeren: een paar handjes verse spinazie.

Elke week peulvruchten op het menu is gezond. Vaker peulvruchten eten een van de pijlers van het PuurGezond eetplan voor een goede gezondheid. Meer over PuurGezond eten lees je in ons boek "Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond". Te koop in onze webshop voor 21 euro.

Nu gratis verzending in onze webshop

Koop hier PuurGezond boeken zonder verzendkosten

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten met Groenten