Hoe maak je rabarber-limonadesiroop?

Heel erg veel groeit en bloeit er nog niet in de moestuinen van Nederland, maar de rabarber staat bij iedereen fier boven de grond. Leuk om daar limonadesiroop van te maken. Een vriendin van mij doet dat elk jaar. Ik vroeg haar naar het recept. Ilse bedankt!

Dit recept bevat veel suiker. Die grote hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat je de siroop heel lang kunt bewaren, zelfs buiten de koelkast. Door de hoge concentratie suiker kunnen er bijvoorbeeld geen schimmels in gaan groeien. Gebruik je geen of minder suiker in dit recept, dan is het sap slechts een paar weken houdbaar in de koelkast. 

Drink deze heerlijke frisse siroop sterk verdund met water, de hoeveelheid suiker per glas valt reuze mee.

Snij 2 kg rabarber in stukken en laat deze met 800 ml water 30 minuten koken. Zeef het sap door een theedoek/kaasdoek/neteldoek en verwarm het weer. Los er 700 g fijne kristalsuiker in op. Giet de siroop heet in gesteriliseerde flessen. Bewaar de flessen koel en donker.
Leng naar smaak aan met (mineraal)water. In het vroege voorjaar is het sap van de rabarber roze, later in het jaar wordt deze steeds roder.

Heb je een sapketel dan kun je ook hiermee de siroop maken, je hebt dan minder suiker nodig. Maak dan 2 liter sap van circa 4 kg rabarber. Voeg per liter sap ongeveer 50 g kristalsuiker toe en giet het warm in gesteriliseerde flessen. De siroop uit de sapketel  is minder zoet, maar de rabarbersmaak is meer uitgesproken en het sap is minder troebel.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Lenterecepten