Hoe maak je vlierbloesemsiroop?

Vlierbloesemsiroop is heerlijk, maar bevat meestal wel veel suiker. Dat kan bijna niet anders, want zonder die hoeveelheid suiker is het niet houdbaar. Wel kun je ongezoet vlierbloesemwater maken, dat is maar een paar dagen houdbaar. De siroop kun je in grote hoeveelheden maken want die kun je goed bewaren. Je kunt het natuurlijk sterk verdunnen dan krijg je per glas toch maar een beetje suiker binnen. 

Pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag. Schud ze even uit voor de insecten die erin kunnen zitten. Gebruik alleen schermen met mooie frisse bloesem waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. Doe zo veel mogelijk schermen zonder stelen in een grote pan of emmer met deksel.

Overgiet de schermen met zoveel water dat ze onder staan maar ook niet veel meer. Zo zorg je dat je een geconcentreerde smaak krijgt en dat is wat je wil bereiken. Een BOM vlierbloesem en lente in je glas! Doe de deksel er nu op en laat dit mengsel 1 -2 dagen staan op een koele plek in je huis. Iets langer laten staan kan ook.

Giet nu alles door een groot zeef. Het water kun je zo drinken. Gekoeld smaakt het heerlijk. Het is echter niet lang houdbaar. Maximaal 2 dagen in de koelkast. 

Voor de siroop meet je de hoeveelheid vliesbloesemwater en voeg per liter 500 g suiker toe (ja dat is veel, maar anders is het niet houdbaar). Verhit het mengsel tot het net niet kookt. Roer tot de suiker is opgelost. Roer er per liter het sap van 1/2 citroen door en citroenschillen van 1/2 citroen. Laat de siroop 10 minuten doorkoken. Schep de citroenschillen eruit. Maak flessen van te voren goed schoon met kokend water. Vul de flessen nu heet af. Sluit ze direct na het vullen goed af.

PuurGezond redacteur Mary maakt dit recept jaarlijks van de vlierbloesem in haar tuin. En naast haar recept voor vlierbloesemsiroop, heeft ze een heel uitgebreid repertoire aan lekkere en gezonde recepten. Ze verzamelde er 100 in het boek "7 inzichten voor een blijvend goed gewicht"

Nu gratis verzending in onze webshop

Koop hier PuurGezond boeken zonder verzendkosten

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Lenterecepten