hoofdgerecht
6-8 personen

Ingrediënten

Voor het deeg:
175 gram bloem
65 gram grof havermeel
50 gram koude boter, in blokjes
50 gram koude reuzel, in blokjes
75 gram cheddar (of Goudse kaas), fijn geraspt

Voor de vulling:
65 gram boter
400 gram prei. in de lengte gehalveerd, schoongemaakt en in dunne ringen
3 dl slagroom
3 grote eieren
150 gram blauwschimmelkaas, zonder korst, verkruimeld
1 eetlepel gehakte verse tijm

Bereiden

  • Doe voor het deeg de bloem met het havermeel, een snufje zout, de boter en de reuzel in een keukenmachine en mix kort tot een fijn kruimeldeeg. Doe de geraspte kaas erbij en mix nog even door. Roer er 2 eetlepels ijskoud water door en kneed tot een bal.
  • Rol het deeg dun uit en bekleed hiermee een taartvorm met losse bodem (25 cm doorsnede). Prik met een vork een paar gaatjes in het deeg en zet 20 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bekleed de deegbodem met vetvrij papier en een dun laagje bakbonen. Bak 15 tot 20 minuten in de oven tot de randen van het deeg goudbruin zijn. Verwijder het papier en de bakbonen en zet de taartvorm 7 tot 8 minuten terug in de oven tot de deegbodem goudbruin is. Haal uit de oven en zet apart. Verlaag de oventemperatuur naar 190 °C.
  • Smelt voor de vulling de boter in een grote steelpan, doe de prei erbij en breng licht op smaak met peper. Laat met een deksel op de pan een paar minuten zachtjes garen tot de prei zacht is. Haal het deksel van de pan en verwarm nog eens 3 tot 5 minuten tot de prei gaar is en het vocht verdampt. Laat iets afkoelen.
  • Meng de room met de eieren in een kom met peper naar smaak. Meng met de prei, de blauwschimmelkaas en de tijm en schenk het mengsel in de taartvorm. Bak ongeveer 30 minuten in de oven tot de taart gestold en lichtbruin is. Laat iets afkoelen, haal uit de vorm en serveer.

Dit recept komt uit Het Farmhouse Cookbook.

Quiche recepten