stamppottaart met venkel en noten
foto: Saskia Lelieveld

Wist je dat je stamppot ook als taart kunt serveren?

4 personen
bereidingstijd: 45 minuten
oventijd: 25-30 minuten

Ingrediënten

stamppot:
500 gram kruimige aardappelen
2 grote venkelknollen
0,2 dl volle melk
klontje roomboter
peper
1 eetlepel roomboter
3 eieren
125 ml volle melk
1 kleine gele paprika
1 dunne prei
100 gram walnoten, hazelnoten en amandelen, fijn gehakt

 

 

Bereiden

  • Schil en was de aardappelen, verwijder de pitten en snij ze in vieren. Kook de aardappelen in 15 – 20 minuten beetgaar in water.
  • Snijd de venkel in vieren, haal de harde kern eruit en snijd de venkel in hele kleine stukjes. Kook de venkel in een laagje water met een klontje boter 3-4 min.
  • Giet de aardappelen en de venkel af en stamp ze samen fijn. Roer dan de volle melk en een klontje roomboter door de stamppot. Breng de stamppot op smaak met peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de paprika en verwijder zaadlijsten en snij de paprika in dunne reepjes. Klop in een grote kom de eieren los met de melk. Voeg de stamppot en paprikareepjes toe en roer alles heel goed door elkaar.
  • Maak de prei schoon en snij deze in dunne ringen.
  • Verdeel het stamppotmengsel over de taartvorm, strooi de preiringen erover en strijk de bovenkant glad. Verdeel de boter in kleine blokjes erover en bestrooi de fijn gehakte noten erover.
  • Zet de stamppot taart in het midden van de oven en bak de stamppottaart in 25-30 min. goudbruin. Snij de taart in punten en serveer ze het warm.

Dit recept mochten wij overnemen van Biobudget, een recept van drievoudig wereldkampioen stamppotten-maken Werner Drent.

 

Stamppotten worden vooral gegeten in de winter. Ook in onze download met een PuurGezond Wintermenu staan ze. Deze download bevat een echt winters maandmenu, ideaal dus om de komende weken nog uit te proberen.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Quiche recepten