glas met groentebouillon

Natuurlijk bestaan er groentebouillonblokjes, maar waarom zou je niet gewoon zelf groentebouillon maken van restjes groente? Hiermee maak je makkelijk een smaakvolle bouillon met veel minder zout, en het is een prima manier om je restjes te verwerken.  

Ingrediënten 

  • restjes groenten of afsnijdsels (eventueel bewaard in de vriezer)
  • eventueel aangevuld met verse groenten, zoals bleekselderij, prei, ui, wortel
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 takjes tijm
  • 1 bosje peterselie
  • 6 zwarte peperkorrels
  • 1,5 l water
  • peper en zout naar smaak 

Bereiden

  • Maak de verse groenten schoon en snij in grove stukken. De ui kun je ongeschild in stukken snijden (wil je een lichtere bouillon, verwijder dan wel de schil van de ui). 
  • Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de groenten en de bevroren restjes toe en bak alles ongeveer 5 minuten.
  • Bind de laurier, tijm en peterselie met een keukentouwtje aan elkaar en voeg toe aan de groenten. Voeg de zwarte peperkorrels toe, schenk er 1,5 liter water bij en breng alles aan de kook.
  • Haal met een schuimspaan het eventuele schuim bovenop weg. Zet het vuur laag en laat de bouillon afgedekt ongeveer 1,5 uur zachtjes pruttelen. 
  • Schep met een schuimspaan eerst de groenten eruit. Schenk de rest van de bouillon door een zeef (leg een schone, goed uitgespoelde theedoek in de zeef voor een heldere bouillon). Voeg peper en zout toe naar smaak.
  • Je kunt de bouillon meteen gebruiken. De afgekoelde bouillon kun je ook een paar dagen in de koelkast bewaren. Of vries de bouillon (in porties) in, om deze later te gebruiken.

Tip
Voor het maken van bouillon kun je veel restjes groenten gebruiken. Alleen koolsoorten zijn minder geschikt, omdat deze de bouillon bitter maken

De 16 lekkerste PuurGezonde soepen staan nu voor je in onze prachtige PuurGezond Soep Special. Van bloemkoolsoep tot courgettesoep en van gazpacho tot erwtensoep. Je schaft deze download met 16 recepten aan in onze webwinkel voor maar € 2,50. Koop jouw exemplaar hier.

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Recepten voor voorgerechten