Hoe maak je koolhydraatarme stamppot?

Omdat stamppotten normaal gesproken voor het grootste deel bestaan uit aardappelen, bevatten ze redelijk veel koolhydraten. Je kunt het koolhydraatgehalte van een stamppot op verschillende manieren verlagen.

Twee manieren

1. Verander de verhouding: neem meer groenten en minder aardappelen. Bevat een recept bijvoorbeeld 800 gram aardappelen en 600 gram groenten? Maak het recept dan eens met 500 gram aardappelen en 800-900 gram groenten.

2. Vervang de aardappelen: als je (een deel van) de aardappelen vervangt door knolselderij, pastinaak, bloemkool of pompoen verlaag je het koolhydraatgehalte nog veel verder. Hoe meer van de aardappelen je vervangt, hoe groter je koolhydraatwinst.

Tips:

  • Bij het verhogen van de hoeveelheid groenten kun je natuurlijk voor 1 groentesoort kiezen. Maar het is ook lekker om verschillende groentesoorten te combineren. Lekkere combi’s zijn blokjes paprika door de boerenkool- of andijviestamppot. Blokjes wortel door de zuurkool. Of verrijk een stamppot met wat rauwe spinazie of rucola. Schep dit vlak voor het opdienen door bijvoorbeeld de hutspot of stamppot snijbonen voor een extra bite.
  • Als je meer groenten gebruikt, heb je minder vocht nodig bij het maken van de stamppot. Voeg melk of bouillon daarom pas op het laatst toe.

PS: het is een fabeltje dat zoete aardappelen minder koolhydraten bevatten dan gewone aardappelen. Vervangen door zoete aardappelen heeft dus geen zin als je op koolhydraten wilt besparen.

Wil je meer weten over koolhydraatbeperkt eten? In onze webwinkel hebben we een lekker compacte cursus. Duidelijke uitleg en een voorbeeld menu: je kunt er direct mee aan de slag. Je koopt de cursus voor 9,50 euro in onze webwinkel

Heb je dit PuurGezond recept gemaakt?

Laat het weten op Facebook of Instagram. En tag ons met @PuurGezond of #PuurGezond.

Winterrecepten