Alle groenten zijn gezond, maar broccoli lijkt echt een supergroente! Tenminste als alle verhalen over broccoli kloppen. We zetten het even voor je op een rijtje:

1. Broccoli is een bloem
Allereerst: wat is broccoli eigenlijk? Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord broccolo, dat "bloeiende top van een kool" betekent. Net als bloemkool, is broccoli een bloem. Veel mensen eten alleen de bloemknoppen, maar ook de steel en bladeren kun je eten.

2. Broccoli bevat net zoveel vitamine C als een kiwi
Broccoli bevat minstens evenveel vitamine C als het bekende vitaminebommetje, de kiwi. Met 200 gram broccoli krijg je zelfs ruim 2 keer de aanbevolen hoeveelheid vitamine C per dag binnen! 

3. Broccoli zit bomvol mineralen
Ook de mineralen zijn goed vertegenwoordigd in broccoli. Het bevat een ruime dosis ijzer, calcium en magnesium, maar ook kalium, fosfor en zink. Om zoveel mogelijk vitamines en mineralen te behouden bij het bereiden, kun je broccoli het best stomen of roerbakken. Als je het kookt, doe dit dan maar kort en voeg de groente pas aan het water toe als dit kookt. 

4. Je kunt je tanden poetsen met broccoli
De roosjes van broccoli lijken niet alleen op kleine borsteltjes, ze werken ook zo! Wanneer je kauwt op een rauw broccoliroosje, borstel je als het ware bacteriën weg die tandplak kunnen veroorzaken. Daarnaast zorgt het calcium voor sterke tanden en ijzer voor een beschermend laagje over je tandglazuur. 

5. Broccoli is goed voor de ogen
Net als andere groene, gele en oranje groente- en fruitsoorten bevat broccoli betacaroteen, dat goed is voor je ogen. Daarnaast bevat het een flinke dosis luteïne en zeaxanthine, stoffen die een natuurlijk uv-filter vormen tegen oxidatieve schade, veroorzaakt door uv-licht en blauw licht. Extra goed om te (w)eten als je veel achter een beeldscherm zit dus.

6. Broccoli beschermt tegen ziekten
Een enkel voedingsmiddel kan nooit beschermen tegen ziekten als kanker, reuma of diabetes. Maar broccoli heeft wel heel veel beschermende stoffen (antioxidanten) in zich om je lichaam te ondersteunen.

7. Broccoli is rijk aan vezels
Broccoli behoort tot de top 10 van meest vezelrijke groenten. Het eten van een vezelrijke voeding heeft een positief effect op een goede darmwerking, maar draagt ook bij aan een beter cholesterol en een lager risico op hart- en vaatziekten. ⠀

8. Broccoli is superfood
Broccoli heeft flowerpower. Met zijn vele gezonde eigenschappen past deze "bloem" perfect in een PuurGezond eetpatroon. Maar broccoli is niet de enige supergroente: alle groenten zijn super! In iedere groentesoort zitten weer andere stoffen die goed voor je zijn. Varieer daarom lekker veel met groenten, dat is ook nog eens superlekker. 

Veel groenten eten is een van de basisprincipes van PuurGezond eten. In ons boek "Eet Meer, lekker in je vel met PuurGezond" lees je er meer over.