Is dat super gezonde visje op je bord eigenlijk wel duurzaam gevangen? Hier kun je op letten.

MSC-keurmerk

Om antwoord te krijgen op deze vraag, kun je kijken naar verschillende keurmerken. Zo staat het MSC-keurmerk voor Marine Stewardship Council. Dit keurmerk staat alleen op visproducten die afkomstig zijn van duurzame visserij. Onder deze visproducten valt natuurlijk vis, maar ook alle schaal- en schelpdieren. Om dit keurmerk te mogen gebruiken, moeten de vissers aan een hoop strenge eisen voldoen. Zo moet de visstand van het visgebied duurzaam beheerd worden en mag er zo min mogelijk schade worden toegebracht aan het andere leven in de zee. Ook is er bij deze vissers sprake van weinig bijvangst.

"Goed voor jezelf, goed voor onze oceaan”

De organisatie van het MSC keurmerk drukt iedereen op het hart om voor duurzaam gevangen vis te gaan. In deze campagne, benadrukken ze de gezondheidsaspecten van vis en koppelen ze dit aan gezonde oceanen. De boodschap van het MSC is dan ook dat vis eten gezond is, maar dat een duurzame keuze ook onze oceanen ten goede komt.

ASC-keurmerk

Een alternatief voor wild gevangen vis, is kweekvis. Mits verantwoord en duurzaam gekweekt natuurlijk, daarvoor moet je letten op het ASC-keurmerk op de verpakkingen. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Bij kweekvis worden er net weer andere eisen gesteld, zo zijn er regels voor minder antibioticagebruik bij de vis, betere arbeidsomstandigheden voor het personeel en duurzamer visvoer. In dit duurzamere voer zit dan meer plantaardige voeding.

Wil je vaker vis op je menu en ben je op zoek naar eenvoudig vissrecepten? In deze Receptspecial Vis staan 20 gemakkelijke, lekkere en gezonde recepten en bovendien lees je waarom vis zo gezond voor je is. Je kunt de PuurGezond Receptspecial Vis hier downloaden voor maar €3,50.