verschillende soorten en kleuren wortel

Winterpeen, bospeen, waspeen... Weet jij wat het verschil is tussen de verschillende soorten wortels?

Wortelen zijn een geliefde groente in Nederland. Ze staan op plek 5 van de meest gegeten groenten. Niet gek, want die lichtzoete smaak waardeert bijna iedereen en met wortelen kun je alle kanten op. Koken, wokken, rauw, ze kunnen in soep, in een roerbakgerecht, in een worteltaart of een smoothie. Zo krik je eenvoudig je hoeveelheid groenten op en krijg je ook nog eens allerlei gezonde stoffen binnen. Wat betreft die voedingsstoffen maakt het niet veel uit welke soort je neemt. Bospeen, waspeen, winterpeen, een wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Wortelen zijn ook rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen geeft de oranje kleur aan de wortel en wordt in het lichaam omgezet in Vitamine A. Dit is een essentiële stof voor de werking van onze ogen en voor glanzende haren en een gezonde huid.

Wat is bospeen?

Bospenen zijn slanke wortels die in een bosje gebundeld worden verkocht, met het loof er nog aan.

Wat is waspeen?

Waspenen zijn eigenlijik niets anders dan bospenen die gewassen zijn en waarvan het loof verwijderd is.

Wat is winterpeen?

Een winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. Ze zijn wat forser dan bos- of waspeen. Hoewel de naam anders doet vermoeden, zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar uit Nederland. Winterpenen zijn ideaal om standaard in huis te hebben: je kunt ze namelijk een paar weken bewaren.

Paarse en gele wortelen

Het is je vast al eens opgevallen dat wortelen niet altijd oranje zijn. Tegenwoordig zie je steeds vaker ook gele en paarse wortelen in de winkel liggen. Die extra kleuren op je bord zijn niet alleen vrolijk en geven een wat luxere uitstraling, met de kleur krijgt de wortel ook andere gezonde stofjes mee. Van paarse wortelen is bekend dat ze bulken van de blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Anthocyanen behoren tot de flavonoiden, die je lichaam helpen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Er zijn paarse wortelen die helemaal paars zijn, er zijn ook varianten die een oranje binnenkant hebben en dus ook nog steeds veel bètacaroteen bevatten. Gele wortelen danken hun kleur aan de stof luteïne. Deze stof beschermt je ogen tegen de schadelijke werking van zonlicht.
De smaak van paarse en gele wortelen is niet heel anders, hooguit een tikkeltje zoeter. 

 

Meer groenten op het menu dat is een belangrijke pijler van een PuurGezond eetpatroon. Wil je meer weten over PuurGezond eten, lees dan ons basisboek "Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond" Te koop in onze webshop voor €21,- 

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .