image-638

De redactie van PuurGezond is dol op havermout. Het is heel puur, nauwelijks bewerkt en zonder toevoegingen.

Havermout barst van de goede voedingsstoffen. Daarnaast is havermout goedkoop, heel voedzaam en voor alles en nog wat te gebruiken. Natuurlijk kun je er pap van koken, lekker met vers fruit, rozijnen of cranberry's. Maar het is ook lekker als basis van eigengemaakte muesli, in koekjes, muffins en vruchtencrumbles. Probeer ook onze havermoutshake

Waarom zo gezond?

Havermout dankt zijn gezonde imago vooral aan de vezels die erin zitten. Havermout is echt vezelrijk. En daar komt nog bij dat het speciale vezels bevat. Vezels die bijna alleen maar in havermout voorkomen en die helpen het cholesterolgehalte van het bloed te verlagen. Een portie van 40 gram havermout (de hoeveelheid die gemiddeld in een bordje pap gaat) levert al ruim genoeg van deze speciale vezels. Dat is dus mooi meegenomen.

Nog een voordeel van al die vezels in havermout is, dat deze vezels zowel in de darmen als in je maag vocht opnemen. Ze zwellen daardoor op, waardoor je lang een gevuld gevoel houdt. Dat maakt dat je na een kommetje yoghurt met wat fruit en havermout de hele ochtend vol zit en makkelijk van de tussendoortjes af kunt blijven. De koolhydraten in havermout worden langzaam opgenomen. Zo ontstaat er geen snelle piek in het bloedglucosegehalte en de energie wordt langzaam afgegeven aan het bloed. Zo voel je je langer energiek en krijg je geen energiedip. Van een smoothie met havermout stijgt je bloedglucose dus minder snel dan van een smoothie zonder havermout.

Havermout is dus fijn voor de lijn, vanwege het gevulde gevoel dat het geeft. Maar daarnaast levert een kommetje havermoutpap je ook relatief weinig calorieën. Een vergelijking: 2 sneetjes volkorenbrood met halvarine, 1x kaas en 1x appelstroop en een beker halfvolle melk levert je 380 calorieën. Een bordje havermoutpap van 40 gram havermout met halfvolle melk, een sinaasappel en een kop thee levert je 315 calorieën. Dat scheelt. Bovendien heb je na die boterham waarschijnlijk sneller honger.

Tot slot bevat havermout heel wat vitamines, mineralen en antioxidanten. Er zit bijvoorbeeld veel ijzer en B-vitamines zoals B1, B6 en B11 in. Omdat je havermout vaak eet met een zuivelproduct krijg je bovendien ook eiwitten, calcium en vitamine B2 binnen. 

Zeg nou zelf, had jij zoveel gezonds verwacht van zo'n simpel havervlokje?

Bij PuurGezond zijn we niet voor niets fan van havermout. Als je je laat inspireren door onze dagmenu's dan zul je vaak recepten met havermout tegenkomen. Bij het ontbijt, maar ook verwerken we havermout in andere recepten. Je vindt de PuurGezond maandmenu's vol gezonde dagmenu's in onze webshop. Een maandmenu kost €7,50.

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .