Hartvormige schaaltjes met verschillende soorten rijst

Wist je dat er meer dan 40.000 soorten rijst bestaan? Hier zijn 10 soorten rijst die je misschien nog niet kent, maar die zeker de moeite waard zijn om te proberen.

  1. Basmati: Deze langkorrelige rijst komt oorspronkelijk uit India en Pakistan en heeft een heerlijk aromatische geur en een lichte, nootachtige smaak. Basmati is perfect voor gerechten als pilav en curry.
     
  2. Arborio: Deze rondkorrelige rijst komt uit Italië en is de basis voor risotto, een romig en smeuïg gerecht dat je op verschillende manieren kunt bereiden. Arborio absorbeert veel vocht en heeft een hoog zetmeelgehalte, waardoor het een plakkerige textuur krijgt.
     
  3. Zilvervliesrijst: Deze rijst heeft een bruine kleur omdat het vliesje om de korrel heen niet verwijderd is. Dit maakt het rijker aan vezels, eiwit, vitaminen en mineralen dan witte rijst. Zilvervliesrijst heeft een stevige bite en een nootachtige smaak. Het past goed bij salades, stoofschotels en roerbakgerechten.
     
  4. Wilde rijst: Deze rijst is eigenlijk geen echte rijst, maar de zaden van een waterplant die verwant is aan gras. Wilde rijst heeft een zwarte kleur en een lange, dunne vorm. Het heeft een aardse, rokerige smaak en een knapperige textuur. Wilde rijst is heerlijk in soepen, salades en als bijgerecht.
     
  5. Jasmijnrijst: Een rijst uit Thailand, deze heeft een lange, slanke korrel die iets kleverig wordt als je hem kookt. Jasmijnrijst heeft een subtiele bloemige geur en een zachte, zoete smaak. Het is ideaal voor Thaise gerechten als nasi, pad thai en groene curry.
     
  6. Sushirijst: Deze rijst is een kortkorrelige, witte rijst die speciaal gebruikt wordt voor het maken van sushi, de Japanse lekkernij van rijst met rauwe vis, zeewier en andere ingrediënten. Sushirijst wordt gemengd met azijn, suiker en zout, waardoor het een plakkerige en glanzende textuur krijgt. Ook ideaal in een poké-bowl.
     
  7. Zwarte rijst: Deze rijst wordt ook wel verboden rijst genoemd, omdat het vroeger alleen voor de keizer van China bestemd was. Zwarte rijst heeft een diepe paarse kleur als je hem kookt en een rijke, nootachtige smaak. Het bevat veel voedingsstoffen en is daardoor vergelijkbaar met zilvervliesrijst. Zwarte rijst is lekker in desserts, salades en als bijgerecht.
     
  8. Rode rijst: Deze rijst heeft een rode kleur door de aanwezigheid van anthocyanen, dezelfde stoffen die rode kool en blauwe bessen hun kleur geven. Rode rijst heeft een nootachtige smaak en een stevige textuur. Het is populair in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, waar het vaak gecombineerd wordt met bonen, groenten of vlees.
     
  9. Paella-rijst: Deze rijst komt uit Spanje en is dé rijst voor paella, het beroemde gerecht van rijst met saffraan, zeevruchten, kip en groenten. Paella-rijst is rondkorrelig en absorbeert veel smaak van de bouillon waarin het gekookt wordt.
     
  10. Kleefrijst: Deze rijst wordt ook wel sticky rice genoemd, omdat het erg kleverig wordt als je het kookt. Kleefrijst heeft een korte, ronde korrel en een zachte textuur. Het wordt veel gebruikt in Azië, vooral voor desserts en snacks.

Variëren is regel nummer 1 als het om gezond eten gaat. Varieer daarom ook eens in de soorten rijst die je eet.

Meer weten over echt gezond eten? Lees ons boek “Eet meer! Lekker in je vel met PuurGezond”, te koop in onze webshop voor € 21,- 

 

Dan hebben wij nu het PuurGezond Plan voor je.
Het PuurGezond Plan is een 10-weken durend plan waarmee je zelf aan de slag kunt, maar wel met een beetje hulp van ons.
Het Plan neemt je in stappen mee door ons boek PuurGezond Slank in 8 stappen. Je gaat er in een periode van 10 weken mee aan de slag aan de hand van mails die je van ons krijgt met prachtige bijlages vol tips, recepten en adviezen. Na die 10 weken heb jij een stevige basis gelegd voor een gezond eetpatroon, waarmee jij zelf verder aan je gewicht werkt.

Als je je inschrijft voor het plan ontvang je via de post het boek PuurGezond Slank in 8 stappen en per mail 10 weken lang een uitgebreide download. Dit alles voor €59,- .