Een soep als lunch smaakt altijd. En helemaal als het tomatensoep is, want als er één soep is waarop je veel kunt variëren is het wel tomatensoep.

Tomatensoep is een van de meest gegeten soepen in ons land. Kijk alleen al naar al die verschillende potten, pakjes en zakjes die er te koop zijn om een bord tomatensoep op tafel te kunnen zetten. Bij PuurGezond maken we die tomatensoep natuurlijk zelf. Met verse tomaten als die een beetje betaalbaar zijn, maar het kan ook heel goed van tomaten uit blik. Want ook tomaten uit blik zijn heel puur.

Geef tomatensoep een volle smaak

Om je tomatensoep een lekkere volle smaak te geven hebben we een paar trucjes voor je waar door je ook meteen minder zout of bouillon nodig hebt om de soep te maken:

  • Gebruik goed rijpe tomaten. Ze mogen zelfs overrijp zijn, dan zijn ze perfect voor de soep
  • Fruit de ui, wortel, of andere groenten die erin gaan, eerst even in wat olijfolie
  • Rooster de tomaten in stukjes gesneden 20-30 minuten in de oven (200 °C) voor je er soep van maakt
  • Een mespuntje suiker of een scheutje balsamicoazijn doet wonderen voor de smaak
  • Koffie versterkt ook de smaak van tomatensoep: zet een kopje koffie en voeg lepel voor lepel wat koffie toe. Proef steeds even.  

Van welke soorten tomaten kun je soep maken?

Welke tomaten je ook in huis hebt, van elke soort kun je wel soep maken. Of het nu gewone trostomaten zijn, vleestomaten, pomodori-tomaten of cherrytomaatjes, ze zijn allemaal een goede basis voor soep. Hoe kleiner de tomaatjes, hoe zoeter de soep wordt. Tip: maak lekker veel soep in een keer. De volgende dag is de soep zelfs nog lekkerder of vries een deel in.

Is tomatensoep gezond?

Als je zelf soep maakt van verse tomaten of tomaten uit blik dan durven wij te zeggen dat die tomatensoep heel gezond is. Bedenk maar eens hoe groot de portie groente is die je binnenkrijgt als je een bord tomatensoep eet. Zo kom je met gemak aan de 300-400 groente per dag die we bij PuurGezond aanhouden. Die tomaten leveren je veel vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten.  Mooi meegenomen toch voor zoiets lekkers?

We koken het je voor

Tomatensoep zelf maken is echt een fluitje van een cent. We laten het je graag zien in onze kookvideo’s. En omdat variëren zo gezond is, hebben we meteen maar een heleboel tomatensoepen vastgelegd.

Meer soepinspiratie nodig? We hebben een hele leuke soepspecial gemaakt  met recepten voor van 16 lekkere pure soepen. Je schaft deze download aan in onze webshop voor €2,50.