Soorten olie

De schappen puilen uit van de keuze aan plantaardige oliën. Dat plantaardige olie onmisbaar is in een PuurGezond voedingspatroon weten we inmiddels, maar wist je dat het het gezondste is om verschillende soorten af te wisselen?

<h3">Vet heb je nodig </h3">

Je lichaam heeft vet nodig. PuurGezond adviseert dagelijks 30-40 gram oliën en/of boter te gebruiken. Vet maakt je eten lekkerder, het zorgt voor een vol gevoel en er zitten in vet oplosbare vitamines (A, D en E) en vetzuren in die je lichaam niet zelf aan kan maken.

<h3">Het ene vet is het ander niet</h3">

Niet alle soorten vet zijn hetzelfde. Natuurlijk is boter anders dan olie. Maar ook tussen de verschillende soorten olie zit veel verschil. Dat ligt aan de samenstelling. Olie bevat namelijk vetzuren. Er zijn heel veel verschillende soorten vetzuren en elke soort olie heeft een eigen specifieke samenstelling van vetzuren.

<h3">Verschillende vetzuren</h3">

Er zijn korte vetzuren en er zijn lange vetzuren. Er zijn vetzuren die we verzadigde vetzuren noemen en vetzuren die we onverzadigd noemen. Dat zijn scheikundige indelingen. Over het algemeen hoor je: verzadigd is slecht, onverzadigd vet is goed. Maar dit blijkt geen harde waarheid: er gaan in de wetenschap steeds meer stemmen op die zeggen dat verzadigd vet niet zo slecht is als altijd werd gedacht. Het laatste woord is er nog niet over gezegd. Bij de onverzadigde vetten geldt dat ze zeker gezond zijn en dat sommige onverzadigde vetten een extra rol spelen. Zo heeft je lichaam perse omega 3 en omega 6 vetzuren nodig. Dat zijn speciale onverzadigde vetzuren die ook in oliesoorten zitten. In de ene soort meer dan in de andere.

<h3">Kies gevarieerd</h3">

Kies dus vooral voor plantaardige olie. Daarin zitten de meeste onverzadigde vetzuren. Door te variëren in oliesoorten krijg je ook een gevarieerd aanbod van vetzuren binnen. En juist dat is gezond. Kies je bijvoorbeeld alleen maar voor kokosolie dan krijg je erg weinig lange ketens en weinig onverzadigde vetten binnen. Kies je alleen voor zonnebloemolie dan krijg je vooral lange vetzuren binnen en met name de soorten die onverzadigd zijn en vooral veel omega 6. Terwijl lijnzaadolie vooral omega 3 bevat. Varieer dus volop. Bak afwisselend in olijfolie, zonnebloemolie of kokosolie, gebruik voor salades eens een walnotenolie, rijstolie of koolzaadolie. En een scheutje pompoenpitolie of lijnzaadolie is heerlijk in een soep.