Zo vries je snel in
Pasta with minced meat. A traditional naval dish on a wooden background

Handig: voor 2 dagen koken zodat je voor een drukke dag nog een portie eten in de vriezer hebt. En ook restjes zijn ideaal om in te vriezen. Zo doe je dat het beste.

 

De belangrijkste tip is misschien wel om te zorgen dat je het gerecht zo snel mogelijk afkoelt. Zo hebben bacteriën in de tussentijd minder kans zich te vermenigvuldigen. Wil je een restje of een complete maaltijd invriezen? Koel het gerecht dan zo snel mogelijk helemaal af. Bijvoorbeeld door het eten over diepvriesbakjes te verdelen en deze bakjes in een bak koud water te zetten. Laat het eten bij voorkeur niet in de nog warme pan afkoelen.
Plak vervolgens een sticker op de diepvriesbakjes met de datum en wat je invriest, eventueel kun je ook het aantal porties of personen vermelden. Roer een kliekje of maaltijd eventueel nog een paar keer door tijdens het afkoelen. Is het volledig afgekoeld, dan kan het de vriezer in,

Eenmaal in de vriezer is het ook goed dat het invriezen snel gebeurt. Hoe sneller je kunt invriezen, hoe minder ijskristallen zich vormen en hoe beter de smaak van het gerecht blijft. Heeft je vriezer een “snel vriezen” of invriesstand? Gebruik die dan. Zeker bij grote porties invriezen.

Na invriezen zijn de meeste zelfbereide maaltijden nog 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Houd de vriezer overzichtelijk. Schrijf eventueel in een schriftje of in je smartphone wat je in de vriezer bewaart, en streep weg wat je eruit haalt. Weggooien is zonde en restjes invriezen of voor meerdere dagen koken is duurzaam. Benieuwd welke duurzame keuzes je nog meer kunt maken? We hebben er een korte cursus over gemaakt. In deze PDF geven we informatie over duurzaam eten en hebben we 15 tips waarmee je aan de slag kunt om je voedselkeuze duurzamer te maken. Natuurlijk geven we je ook een voorbeeld van een duurzaam weekmenu. Je vindt de PuurGezond cursus “Hoe kan ik duurzamer eten” in de webwinkel.