1. Kool koken
Toch ook nog even aandacht voor koken als bereidingstechniek. Wil je de nare koollucht voorkomen als je gekookte kool eet? Kook de groente niet langer dan nodig. Bij lang koken ontstaan zwavelverbindingen die de vervelende koollucht veroorzaken.
Kookinspiratie:
2. Rauw genieten van kool
Rode kool, witte kool, boerenkool, bloemkool, Chinese kool… Deze soorten kun je ook prima rauw eten. Bijvoorbeeld in een salade of in een smoothie. Leuk voor de variatie, de smaak, en omdat je niet altijd zin hebt in een warme maaltijd.
Maak eens:
- Tortilla met bonenpuree en gemarineerde witte kool
- Coleslaw
- Green en sweet boerenkool smoothie
- Wortelsalade met rode kool
3. Kool roerbakken of wokken
Onder voortdurend omscheppen maak je de kool in weinig vet snel gaar. Voordeel: doordat je geen water nodig hebt, gaan minder vitamines verloren.
Alle soorten kool kun je roerbakken. Meest bekend is misschien wel witte kool die perfect past in bami of nasi, of maak eens spruitjes uit de wok
4. Kool bereiden in de oven
Wil je indruk maken op gasten? Serveer dan eens een hele bloemkool uit de oven. De bloemkool wordt gaar door een combinatie van hete lucht en straling uit de wanden. Bereiden in de oven geeft meestal meer smaak aan gerechten. Nog een plus: eenmaal in de oven heb je er weinig omkijken meer naar, zoals bij deze bloemkool-traybake met kip en kerrie of kruidige spruitjes van de bakplaat. Ook lekker is een zuurkoolschotel uit de oven of deze verrassende boerenkoolchips.
5. Laat kool fermenteren
Misschien zegt dit je niet meteen iets, maar zuurkool die je eet, is gefermenteerd. Fermenteren is niets anders dan producten laten “rotten” met behulp van gisten, bacteriën of schimmels. Door het fermentatieproces verandert de smaak, de structuur en de houdbaarheid van producten. Zo wordt witte kool, door het inwerken van melkzuurbacteriën, pittig-zuur van smaak en verandert in zuurkool. Fermenteren kost tijd, maar kun je zelf doen. Dit recept laat je zien hoe je zelf zuurkool maakt. Dit kan ook met rodekool of spitskool.
6. Koolbladeren vullen
Koolbladeren kun je perfect gebruiken om te vullen. Neem bijvoorbeeld de buitenste en mooiste bladeren van savooiekool of groene kool en vul deze met een mengsel van groenten, rijst, gehakt en kruiden. Rol op en leg de koolrolletjes met de naad naar beneden in een ovenschaal. Verdeel er een blik tomaatblokjes omheen. Na ongeveer 30 minuten in de oven zijn de pakketjes klaar.
7. Kool smoren
Smoren begint met even bakken. Hierna voeg je een beetje bouillon toe of je maakt (bij andere groenten) gebruik van het vocht uit de groente zelf. Je laat tijdens het smoren het deksel op de pan, daardoor blijft ook het vocht in de pan. Overigens lijkt stoven op smoren, maar er wordt meer vocht toegevoegd. Deze techniek is ideaal als je wilt dat de ingrediënten van een gerecht samen een smaakeenheid vormen, zoals bij deze Chinese kool met spek.
Bij PuurGezond staan groenten in de hoofdrol. Wil je daar meer over weten en hoe je je eetgewoonten op een PuurGezond manier aanpast: Lees ons basisboek “Eet Meer! Lekker in je vel met PuurGezond”. Te koop in onze webwinkel