Het blijft raar dat als je aan Engeland denkt je nou niet meteen aan de meest lekkere gerechten denkt, terwijl er toch zoveel topkoks vandaan komen. Jamie Oliver en Nigella Lawson koken als de beste, met hun verfrissende ideeën. Ook het beroemde River Cafe – waar Jamie trouwens zijn opleiding kreeg- is te vinden in Londen. En zelfs op receptentijdschriftengebied zijn ze toonaangevend in Engeland. Daar kan een Nederlands tijdschrift niet aan tippen. Van de week nog gekocht: de nieuwe Good Food. Weer heerlijk vol lekkere recepten. Om van te watertanden. Wat te denken van geroerbakte spruitjes met gember en taugé, ovengeroosterde paddenstoelen of couscous met gerookt makreel en sinaasappel. Mmm, ik heb weer te weinig avonden om te kunnen koken.
Een ander Engels tijdschrift dat ik graag lees is Olive. Vol met vooral gemakkelijk maar o zo heerlijke recepten. Niet Engels, maar wel in het Engels zijn de kooktijdschriften uit Australië. Daar kunnen ze er ook wat van. Die smeltkroes van keukens levert lekkere recepten en dus plenty ideeën op. Al jaren lees ik de Vogue Travel and Entertaining en heb ik een abonnement op het tijdschrift van topkok Donna Hay. Ja, diegene van die mooi strak gestylde kookboeken. Het tijdschrift van Donna kun je bijna geen tijdschrift meer noemen. Het lijkt wel een boek. Net zo mooi vorm gegeven als de boeken. En de recepten: fantastisch. Gemakkelijk, eenvoudig, simpele samenstelling en elke keer denk ik: wat goed, hoe komt ze op het idee. Zo eenvoudig maar zo lekker. Ik ga vanavond nog maar eens even lekker eetlezen.