Mary Stottelaar

Italianen zijn meesters in de pure keuken. Of het nu gaat om een kop koffie, een pasta of om vis. Door de eenvoudige bereidingen, de keuze voor vooral verse pure producten en het ontbreken van elke vorm van poespas maken ze overal een hemels gerecht van.

Een weekend in Florence heeft me dit weer eens echt doen beseffen. In deze stad kun je niet alleen een overdosis aan cultuur krijgen maar kun je ook helemaal high worden van al het lekkere eten dat er te koop is. In het straatbeeld weinig snackbars of hamburgergiganten. Wel volop Italiaans ijs (van die grote bergen), bakkers met foccacia’s en ciabatta’s en espressobars met echte koffie in plaats van calorierijke combinaties met veel slagroom en suiker. Het water liep me in de mond bij het zien en ruiken van de vele, vele lekkere producten. Bijna voelde ik me een junkie toen ik een paar keer mijn neus naar binnen stak om de geur op te snuiven bij een winkeltje waar alleen maar truffelproducten te koop waren. Grote verse truffels lagen er mooi te wezen onder een glazen stolp. En de lucht die er vanaf kwam….bedwelmend. Ik ging ook helemaal uit mijn dak op de markt met een enorme aanbod van verse artisjokken, courgettebloemen, wilde spinazie en tomaten in allerlei soorten en maten. Ik zag er zelfs kardoen. Deze groente heb ik Nederland nog nooit gezien, ik had erover gelezen in een van de boeken van Carluccio, een bekende Italiaanse chefkok. Kardoen lijkt op bleekselderij maar is matter van kleur en veel groter. Het moet ongeveer smaken als artisjok maar dan met een bleekselderijstructuur.

Wat vond ik het jammer dat ik niet zelf aan de slag kon in de keuken met deze groente.  Alhoewel, de lunch op de markt bij een klein tentje maakte alles weer goed. De menukaart bestond uit wat antipasti, 3 pasta’s en een paar salades. Ik koos een pastagerecht bestaande uit penne met veel olijfolie, knoflook, rode peper en uitgebakken spek. Hoe simpel, hoe puur en hoe lekker!

In onze boeken vind je uitleg over PuurGezond eten. En waaom het zo goed voor je is. Je voelt je lekkerde rin je vel, je weerstand wordt er beter van en je gewicht vaart er wel bij. In de boeken staan ook veel gezonde en lekkere recepten. Stuk voor stuk gemakkelijk te bereiden en passend binnen een PuurGezond eetpatroon. Dat betekent, boordevol groente, ruim gebruik van noten en peulvruchten, vaak vega en we zijn niet bang voor vet. 

Onze recepten laten je zien hoe je gezond kookt, zonder pakjes en zakjes. Probeer het ook en voel je lekkerder in je vel, geniet van je eten en werk ondertussen ook nog aan je gewicht. 

Je vindt de PuurGezond boeken in onze webshop.